Transilvania Talent Lab

Transilvania Talent Lab (TTL) este un atelier de formare organizat cu scopul de a promova și forma profesioniști din industria cinematografică. Programul este deschis exploatanților de săli de cinema și reprezentanților asociațiilor care se ocupă în mod direct de programul unor cinematografe, de la noi din țară și din Republica Moldova. 

Ediția 2018 a atelierului va avea loc în perioada 29 mai -2 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

TTL reprezintă o inițiativă unică, prin care organizatorii își propun să ofere un context propice formării profesioniștilor în domeniul cinematografic. Participanții vor beneficia de îndrumare din partea unor experți din țară și din străinătate, în cadrul unui curs intensiv. Programul este un pas important în introducerea lor în circuitul industriei cinematografice europene.

Prin tematica cursului, se va urmări dezvoltarea calităților manageriale ale participanților și se va acorda o atenție deosebită mecanismelor de selecție a programului unui cinematograf, constituirii unor comunități de iubitori de film, cât și promovării şi marketingului.

Este remarcabilă intenția autorităților locale din diverse zone ale țării de a renova sau chiar deschide noi cinematografe, însă e nevoie de personal competent și instruit în administrarea acestora.

În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 20 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional. Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate în marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

TTL are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care lucrează în mod direct cu autoritățile locale în ceea ce privește programul de filme prezentat, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali.