Juriul tinerilor francofoni la ediția aniversară TIFF | TIFF

Juriul tinerilor francofoni la ediția aniversară TIFF

20.07.2021 13:34

Cinci tineri din România, Franța și Chile care trăiesc la Cluj alcătuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni. Ei vor viziona șapte filme de limbă franceză din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și vor decide câștigătorul Premiului TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România.

Mentorul Juriului Tinerilor Francofoni TV5MONDE este Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural, expert în politici culturale și fost ministru al culturii. 

Selecția celor cinci membri ai Juriului a fost coordonată de Dora Mănăstire, responsabilă de cooperare universitară a Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Filmele ce urmează a fi jurizate sunt: 

Petite maman / Mami (r. Celine Sciamma, Franta, 2021) 

Teddy (r. Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Franta, 2020) 

Ete 85 / Vara lui '85 (r. François Ozon, Franta 2020)   

Spaceboy / Micul astronaut (r. Olivier Pairoux, Belgia, 2021)

Suzanna Andler (r. Benoît Jacquot, Franta, 2021)

La nuit des rois / Noaptea regilor (r. Philippe Lacôte, Franta, Coasta de Fildes, 2020) 

Un triomphe / Succes de public (r. Emmanuel Courcol, Franta, 2020)

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2021 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România și RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al optulea an consecutiv.

 

Iată, mai jos, o prezentare a celor cinci membri ai Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE:

Mardar Iuliana, 21 de ani, studentă în ultimul an la Studii Teatrale și Management Cultural în cadrul Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

Prima mea întâlnire cu teatrul a avut loc la vârsta de 12 ani. A fost o parte importantă a pregătirii mele personale și profesionale, care mi-a ghidat pașii spre scrierea dramatică. Interesul pentru scriere, limba franceză și activitățile din cadrul organizației Adapto Youth Constanța au țesut în jurul lor un parcurs în care am putut observa îndeaproape fenomenele socio-culturale care se reflectă în textele scrise de mine până acum. În timpul liceului, am participat și la Festivalul de scurt-metraje pentru adolescenți FILMMIC și am organizat ateliere de teatru pentru copii și adolescenți. Cred în puterea educației prin arte și teatru, în dezbateri și mediere culturală, precum și în dreptul fiecărui copil de a avea acces la o educație de calitate, sper că în anii următori voi contribui la construirea școlii în care mi-ar fi plăcut să învăț. Deoarece vreau să mă încadrez în diplomația culturală, participarea la Juriul Tânăr Francofon al Festivalului TIFF este pentru mine un mod de a-mi exprima recunoștința pentru francofonie și pentru arta cinematografică, care poate constitui o legătură puternică între două țări precum România și Franța.

 

Karine Henriques

Numele meu este Karine Henriques, am 22 de ani, sunt studentă la masterat în Relații Internaționale și Literaturi Anglofone la Paris. Cinematografia se numără și ea printre interesele mele foarte variate.

Urmăresc destul de frecvent recenzii de filme online, inclusiv cele ale cineastului american Chris Stuckmann, precum și analizele de regie și de producție pe canale YouTube – Lessons from the Screenplay, Every Frame a Painting, Nerdwriter1 și Top 10 de la CineFix –, pe care le recomand cu drag. Sunt întotdeauna dornică să descopăr filme mai puțin cunoscute de publicul larg.

Voi face parte din Jury jeune francophone la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august 2021. Vă invit să veniți în număr cât mai mare, este ocazia perfectă de a descoperi multe talente ascunse, mai ales dacă sunteți iubitor de film! On se retrouve le 23 juillet ! Ne vedem pe 23 iulie! See you on the 23rd of July!

 

Mădălina Timu

Bună, eu sunt Mădă!

Am studiat litere moderne, iar acum lucrez în domeniul coordonării de proiecte, dar am fost mereu interesată de mediul cultural, care m-a determinat să fac un stagiu de serviciu civic la Dijon, în cadrul Sezonului Franța-România.

După ce m-am întors în România, am încercat să mă investesc în continuare în acest tip de proiecte, participând la organizarea unui festival de film în orașul meu natal: Câmpulung Film Fest. Pentru mine, filmul servește pentru a ne pune întrebări și, în același timp, pentru a pune în fața societății o oglindă care o descrie și o pune sub semnul întrebării.

 

Blanche Peuch

Mă numesc Blanche, sunt franțuzoaică și termin anul acesta studiile medicale la Cluj-Napoca, unde am trăit timp de 6 ani. Sunt obișnuită să pictez și să desenez foarte mult, am făcut și videoclipuri, recent am realizat și gif-uri din desene animate pentru festivalul Clujotronic. Am o mare pasiune pentru film încă din copilărie, când am descoperit cinematograful francez, și până astăzi, când descopăr cu mare entuziasm filmele sosite din toată lumea, acordând o atenție deosebită filmului documentar.

 

Juan-José Almarza

Numele meu este Juan-José Almarza, sunt chilian și în prezent sunt doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai. Am studiat la Universitatea din Valparaíso (licență) și la Universitatea Babeș-Bolyai (masterat). Sunt îndrăgostit de cinema, care mă face să călătoresc, să visez și să supraviețuiesc pandemiilor (până acum).