Membrii juriu

Juriu Competitie

    Paula Vaccaro

    Bio

    Paula Vaccaro este o producătoare și scenaristă multipremiată, cu o carieră de peste două decenii în cinematografia internațională. Născută în Buenos Aires și stabilită la Londra, este fondatoarea Pinball London, o companie de producție cunoscută pentru poveștile sale îndrăznețe și colaborările cu regizori renumiți precum Sally Potter, Luca Guadagnino, Jim Jarmusch, Guillermo Arriaga și Emir Kusturica. Filmele sale au câștigat peste 100 de premii internaționale, inclusiv la Festivalul de Film de la Veneția și au avut premiera în marile festivaluri: Cannes, Sundance, Veneția, Toronto și Berlin. Membră BAFTA, a Academiei Europene de Film, a Writers’ Guild din Marea Britanie,  Paula Vaccaro este și în consiliul de conducere al European Producers’ Club. Susținătoare activă în favoarea diversității și mentoratului, a condus inițiative inovatoare din industrie, inclusiv primul program de formare EPC-Netflix pentru producătoare.Cea mai recentă producție a sa, debutul în lungmetraj al lui Giovanni Tortorici, Diciannove / Nineteen, este o coproducție Italia-Marea Britanie între Frenesy (Italia) și Pinball London (UK), și a avut premiera la Veneția 2024, TIFF și BFI London Film Festival. Filmul a câștigat Premiul Juriului Tânăr (Dragon) la Festivalul de Film de la Göteborg și este lansat în cinematografele din Europa și SUA.
     

    Ciro Guerra

    Bio

    Născut în Río de Oro (Cesar, Columbia) în 1981. Primele sale două lungmetraje, La sombra del caminante / Umbra călătorului (2004) și Los Viajes del viento / Călătoriile vântului (2009) au fost selectate în numeroase festivaluri internaționale de film, inclusiv la Cannes, Toronto, San Sebastian, Rotterdam, Locarno, Tribeca, Londra, Hong Kong, Cairo, Ierusalim și Havana. Ambele filme au fost distribuite internațional și au fost distinse cu peste 40 de premii internaționale, fiind recunoscute drept două dintre cele mai importante filme columbiene din toate timpurile. El abrazo de la serpiente / Îmbrățișarea șarpelui (2015), al treilea său lungmetraj, a câștigat marele premiu în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs (Director’s Fortnight) de la Cannes în 2015 și a devenit primul film columbian nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin. A fost inclus în numeroase liste ale celor mai bune filme ale anului, printre care cele realizate de The New York Times, Sight & Sound, Time Out, The Guardian, Esquire, The New Yorker și Chicago Reader. În 2018, Pájaros de verano / Păsări călătoare (2019), co-regizat împreună cu producătoarea Cristina Gallego, colaboratoare de lungă durată, a fost ales filmul de deschidere al celei de-a 50-a ediții aniversare a secțiunii Director’s Fortnight de la Cannes și a câștigat Premiul Fénix pentru Cel mai bun film iberoamerican al anului, precum și distincții importante la festivalurile de film din Londra, Havana, Cairo, Chicago, Biarritz, Tromsø, Lima și Punta del Este. A primit, de asemenea, 9 Premii Macondo din partea Academiei Columbiene de Film. Cel mai recent film al său, Waiting for the Barbarians (2019), cu laureatul Premiului Oscar Mark Rylance, Johnny Depp și Robert Pattinson în rolurile principale, a fost nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția.

    Fabrice du Welz

    Bio

    După ce a început studiile de teatru la Conservatorul din Liège, Fabrice Du Welz (1972) a urmat secția de Producție a Institutului INSAS din Bruxelles. Ulterior, a lucrat ca prezentator de televiziune și actor în Franța și Belgia. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care și Quand on est amoureux, c’est merveilleux, câștigător la mai multe festivaluri din Franța și Belgia în1999. Primul său lungmetraj, Calvaire (2004), a fost selecționat la Cannes. Al șaselea său film, co-producția franco-belgiană Adoration (2020), a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno în 2019 și a fost proiectat în secțiunea Limelight a Festivalului de la Rotterdam în 2019. Cel mai nou lungmetraj al său, Maldoror (2024), a avut premiera la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

    Agustina Chiarino

    Bio

    Agustina Chiarino este o producătoare renumită din Uruguay, cu peste 15 lungmetraje latino-americane care au avut premiere în unele dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume - au obținut peste 100 de premii internaționale și au fost distribuite în peste 30 de teritorii. Din 2007, este producătoare executivă și parteneră la Control Z Films, unde a produs lungmetrajele Gigante de Adrián Biniez, Hiroshima și 3 de Pablo Stoll, și Tanta agua de Ana Guevara și Leticia Jorge. În 2011, a fondat compania de producție Mutante Cine împreună cu Fernando Epstein, prin care au produs și distribuit filmele El cinco și The Waves de Adrián Biniez, documentarul Madness on Air de Alicia Cano și Leticia Cuba, History of Fear de Benjamin Naishtat, My Friend From the Park de Ana Katz, Benzinho de Gustavo Pizzi, The Heiresses de Marcelo Martinessi, Alelí de Leticia Jorge și Monos de Alejandro Landes. Este tutore la Biennale College, Br Lab și Puentes. Face parte din comitetul de selecție al Forumului de Coproducție de la San Sebastián și a fost consilier pentru Sundance Film Institute, Doha Film Institute, Torino Film Lab și Ventana Sur.
     

    Bogdan Mureșanu

    Bio

    Bogdan Mureșanu (născut în 1974) este regizor, scenarist și producător. Scriitor premiat, a trecut de la literatură și publicitate la cinema cu același succes. De la debutul său, în 2008, cu scenariul pentru Torța umană (cel mai bun scurtmetraj la competiția de scenarii a Festivalului Internațional de Film Transilvania), lucrările sale includ animații, documentare, filme de ficțiune și seriale TV. Membru al Academiei Europene de Film, Bogdan este cunoscut cel mai bine ca scenarist pentru Opinci – animație premiată internațional – și pentru Cadoul de Crăciun, scurtmetraj nominalizat la Premiile Oscar în 2020, cu 200 de selecții la festivaluri și 72 de premii (inclusiv Grand Prix la Festivalul Internațional de Film Clermont-Ferrand (Franța); Cel mai bun scurtmetraj european la Alcine, Festivalul European de Film (Spania), și trei premii la Festivalul de Film Tampere (Finlanda)). După Anul Nou care n-a fost (2024) – debutul său în lungmetraj ca regizor, a lucrat la Magicianul, o coproducție franco-româno-croată (scurtmetraj de animație) și se pregătește să intre în preproducție pentru alte trei filme românești.
     

Juriu What's Up Doc

    Christine Camdessus

    Bio

    Christine Camdessus și-a lansat compania de producție în 2001. Printre cele peste 60 de documentare creative, distribuite în majoritatea țărilor lumii, se numără: Hammer and Tickle, Pakistan Zindabad, The Lost War of the Vatican?, Five Broken Cameras de Emad Burnat și Guy Davidi (Premiul pentru regie la Sundance 2012, nominalizare la Oscar 2013, Premiul Emmy Internațional 2013), Divided Korea, The Wonderful Kingdom of Papa Alaev, Erdogan, the Making of a Sultan, One Day in Tehran și Forman versus Forman, selectat în secțiunea Cannes Classics în mai 2019. Christine este președinta juriului NIPKOW (Berlin). A fost vicepreședintă a USPA (principala uniune a producătorilor TV din Franța) între 2014 și 2018, membră a E.D.N. și a E.F.A. În 2013, compania ALEGRIA a primit premiul pentru cea mai bună companie de producție de documentare din Franța. În 2018, Christine a devenit directoarea generală și artistică a Fipadoc – Festivalul Internațional de Film Documentar, un festival dedicat în întregime documentarelor, care are loc la Biarritz, Franța, în ultima săptămână din ianuarie. Acesta reunește publicul și profesioniștii pentru proiecții de filme documentare remarcabile.

    Hanka Kastelicová

    Bio

    Hanka Kastelicová este Vicepreședinte și Producător Executiv de Documentare pentru Warner Bros. Discovery (WBD) în Europa. Bazată în biroul din Praga, ea supraveghează dezvoltarea și producția filmelor și serialelor documentare HBO Originals. Ea comisionează și coproduce programe documentare, concentrându-se pe producții de lungmetraj și serii documentare care au o legătură strânsă cu țările în care MAX este difuzat în Europa. 

    Hanka este pasionată de promovarea poveștilor europene ancorate în tradiția locală bogată a povestirii vizuale, care rezonează cu publicul internațional. Documentarele pe care le coproduce oferă perspective profunde asupra subiectelor tratate, generează dezbateri, prezintă puncte de vedere diferite și se remarcă prin curaj, creativitate și inovație. Documentarele HBO Originals sunt în principal povești centrate pe personaje, cu narațiuni puternice și valori ridicate de producție. Multe dintre filmele coproduse de ea au obținut succes internațional și au câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale.
     

    Ivan Bakrač

    Bio

    Ivan Bakrač este un regizor emergent din Muntenegru, care a participat cu filmele sale în programe precum Berlinale Talents, Talents Sarajevo, Zurich FF Academy and Slano Film Days, iar filmul său de debut, After the Winter (2021), a avut premiera la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Este membru al Academiei Europene de Film și, pe lângă cariera de cineast, este selecționer de filme.
     

Juriu ZFR Lungmetraj

    Fatima Djoumer

    Bio

    După o experiență în festivaluri și distribuția de filme, Fatima Djoumer s-a alăturat rețelei Europa Cinemas în 1993 ca Șefă a Relațiilor Internaționale și Evenimentelor, fiind responsabilă de dezvoltarea rețelei, de procesul de aderare și de activitățile și proiectele comune, precum conferințele rețelei, programele de formare a publicului și laboratoarele de inovație, precum și de premiul Europa Cinemas Label. Ea a dezvoltat și implementat inițiativele Collaborate to Innovate și Training Boot Camps. În 2023, a fost numită Director General (Chief Executive Officer) al Europa Cinemas. Europa Cinemas este o rețea de cinematografe care sprijină circulația filmelor europene în afara țărilor de origine și promovează activități de formare a publicului, cu un accent deosebit pe stimularea interesului tinerilor pentru filmul european.

    Lenka Tyrpáková

    Bio

    Lenka Tyrpáková este programatoare, consultantă de festival și directoare artistică a Festivalului Finále din Plzeň. Între 2005 și 2023, a făcut parte din Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în calitate de membră a comitetului de selecție și programatoare responsabilă cu filmele din Europa Centrală și de Est, precum și din Balcani. Din 2008, lucrează ca programatoare pentru Festivalul de Scurtmetraje Prague Shorts. În 2023, a devenit directoarea artistică a festivalului național ceh Finále din Plzeň, cea mai mare competiție dedicată cinematografiei naționale din Republica Cehă. Este curatoare a secțiunii SHORT RIGA Test Screenings pentru Riga IFF și consultantă pentru Cottbus IFF. Colaborează cu mai multe alte festivaluri de film și este membră a EFA (Academia Europeană de Film).
     

    Tomasz Żygo

    Bio

    Coordonator de festival, programator și distribuitor național, activ în industria cinematografică din 2009, membru al Asociației New Horizons. A participat la organizarea a peste 30 de ediții ale Festivalului Internațional New Horizons BNP Paribas și ale American Film Festival, ambele organizate de Asociația New Horizons. A fost implicat în lansarea națională a peste 100 de filme de artă în cinematografele din Polonia, precum și pe platforme VOD și la TV.

    A colaborat și cu alte proiecte, co-organizând 5 ediții ale Podlasie Slow Fest din Suprasl, un festival dedicat artei și naturii. Recent, a fost membru fondator al Timeless Film Festival Warsaw, un eveniment care aduce publicului polonez filme clasice.

    Deține o rețea extinsă de contacte cu agenți de vânzări, producători și festivaluri din întreaga lume, precum și cu cinematografele și profesioniștii din industrie din Polonia. Își dezvoltă constant expertiza în domeniul filmelor de artă și al celor clasice, păstrând în același timp o pasiune profundă pentru cinema.
     

Juriu ZFR Scurtmetraj

    Arnaud Chevallier

    Bio

    Arnaud Chevallier este fondatorul agenției de vânzări B-Rated International, cu sedii la Paris și Madrid. Absolvent al INSAS și fost director de vânzări la Mediawan. Printre titlurile recente din portofoliul său se numără The Silent Run (dir. Marta Bergman) și documentarul Maria Callas – Monica Bellucci: An Encounter (dir. Yannis Dimolitsas). Pe lângă activitatea de vânzări, B-Rated este implicată activ și în coproducția de documentare și lungmetraje de ficțiune, sprijinind vocile noi din cinema.

    Réka Lemhényi

    Bio

    Réka Lemhényi este o monteuză maghiară cu o carieră de peste două decenii în film și televiziune. De-a lungul timpului, a colaborat cu regizori de prestigiu, printre care laureatul cu Oscar István Szabó, Jerzy Skolimowski, György Pálfi sau Tudor Giurgiu, pentru care a realizat montajul filmelor De ce eu? și Libertate.

    Christoph Thoke

    Bio

    Christoph Thoke este un producător de film german cu o carieră remarcabilă, ale cărui filme au fost selecționate la peste 530 de festivaluri din întreaga lume. A colaborat cu regizori de renume precum Bruno Dumont și Apichatpong Weerasethakul, iar două dintre producțiile sale au fost premiate la Cannes: Lorna’s Silence (2008 – Premiul pentru scenariu) și Tropical Malady (2004 – Premiul juriului).

Juriu FIPRESCI

    Mihai Fulger

    Bio

    Mihai Fulger este critic de film din 2002, membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) din 2008, precum şi al Academiei Europene de Film din 2018. În prezent, este cercetător științific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” (Academia Română), sectorul „Artele spectacolului. Teatru și film”. A făcut parte din Juriile FIPRESCI ale multor festivaluri internaţionale importante (Berlin, Busan, Gijón, Karlovy Vary, Ljubljana, Stockholm, Varşovia etc.). Este redactor al revistei trimestriale „Film” încă de la primul număr al acesteia, din 2013, iar din 2024 coordonează conținutul site-ului publicației. Colaborează cu numeroase publicaţii tipărite şi online, româneşti şi internaţionale. A fost distins de către Asociaţia Criticilor de Film din cadrul UCIN cu Premiul „George Littera”, pentru cea mai bună carte de film a anului („Noul val” în cinematografia românească), în 2007, și cu Premiul „Ion Cantacuzino”, pentru publicistică de film, în 2020.

    Ladislav Volko

    Bio

    Publicist de film, sociolog, fost diplomat, cadru universitar, poet. Autor al multor articole și cărți publicate în domeniul cinematografiei, sociologiei, culturii, literaturii și mass-media. De exemplu – Problemele criticului de film (1979), Mari personalități ale cinematografiei (1986), Cultura publicului de film din Slovacia (1986), Aspectul sociologic al culturii media (2015) etc. Trăiește în Bratislava, Slovacia.

    Pierre Charpilloz

    Bio

    Pierre Charpilloz este jurnalist și critic de film. Lucrează în Franța pentru canalele de televiziune Ciné+ (Grupul Canal+) și Arte, precum și pentru revistele So Film și Acumen. În paralel, predă film la Universitatea Paris-8 și la Universitatea din Strasbourg și scrie cărți despre cinematografie.