Despre Caravana TIFF | TIFF

Despre Caravana TIFF

 

Unul dintre cele mai ample proiecte ale Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, Caravana TIFF traversează orașele din România de 10 ani. Pe un ecran gonflabil uriaș, în aer liber, spectatorii urmăresc filme recente premiate în festivaluri și succese de casă românești, europene și nu numai.
 
Proiectul a fost iniţiat în 2009, pentru a suplini lipsa cinematografelor în majoritatea orașelor. După succesul primei ediţii, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au decis să continue campania de promovare la nivel internaţional. Alături de festivalurile de la Sofia, Sarajevo și Istanbul, TIFF a lansat în 2010 Operation Kino, menit să atragă atenţia asupra problemei distribuţiei de filme la nivel european, în special în ţările fără o industrie cinematografică solidă. 
 
Proiectul a fost implementat până în anul 2014 în toate cele patru teritorii, fiind co-finanţat de Uniunea Europeană, prin programul MEDIA. Începând din anul 2015, Caravana TIFF este membră a Europa Cinemas, prima reţea de cinematografe ce promovează filmul european. Scopul său este de a acorda un sprijin financiar și operaţional cinematografelor ce se angajează să difuzeze un număr semnificativ de filme europene nonnaţionale și să propună activităţi de educaţie cinematografică pentru copii și tineri. Fondată în 1992, reţeaua Europa Cinemas este prezentă în 619 orașe din 41 de ţări și cuprinde 1.037 de cinematografe și 2.537 de ecrane.
 
În 2018, în perioada iunie-septembrie, filmele din cadrul Caravanei TIFF au fost vizionate de peste 30.000 de spectatori din 15 orașe. Peste 20 de filme au fost incluse în programul ultimei ediții, fiind organizate în total peste 50 de proiecții. Anul acesta Caravana Filmelor TIFF își începe traseul pe 17 iulie și îl va continua până la finalul lunii septembrie, printre orașele deja confirmate numărându-se Carei, Satu Mare, Timișoara, Arad, Zabola, Târgu Mureș, Mediaș și Galați.