DESPRE | TIFF

DESPRE

 

RO Days, platforma de industrie a Festivalului Internațional de Film Transilvania, își propune să creeze un spațiu de colaborare continuă între profesioniștii din domeniul cinematografiei, cuprinzând mai multe inițiative destinate cineaștilor locali și din regiune. De mai bine de 10 ani, platforma este prima destinație a industriei pentru întâlnirea cu talente din România, din bazinul Mării Neagre, dar și din întreaga lume.

Principalele obiective ale RO Days sunt:

- să producă noi oportunități de dezvoltare pentru cineaștii români și din regiune;

- să ofere masterclass-uri, cursuri și sprijin financiar pentru tineri cineaști;

- să descopere și să promoveze cele mai recente producții românești;

- să faciliteze mese rotunde și dezbateri orientate spre soluții pentru subiecte relevante din industrie;

***

Transilvania Pitch Stop

Prin intermediul platformei internaționale de coproducții Transilvania Pitch Stop (TPS), până la 10 proiecte în dezvoltare vor fi prezentate profesioniștilor din industrie (producători, distribuitori, agenți de vânzări, reprezentanți ai fondurilor de film etc.) prezenți la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2023.

 

 

Transilvania Talent Lab

Transilvania Talent Lab (TTL) este un program deschis tinerilor până în 35 de ani, regizori, scenariști sau producători din România sau Republica Moldova, absolvenți ai unei facultăți de profil sau care au o minimă experiență relevantă în domeniu. 

Transilvania Talent Lab este structurat în 3 module de lucru, adresate tuturor participanţilor, indiferent de domeniul din care provin: 

Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic), 

Producţie (producerea unui proiect cinematografic),

Marketing/Distribuţie & Festivaluri.

 

Bursa Alex. Leo Șerban

Bursa Alex. Leo Șerban, iniţiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF, în memoria unuia dintre cei mai importanți critici de film români și, totodată, un prieten drag al festivalului, Alex. Leo Șerban.

Dacă la primele trei ediţii, bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, câștigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

Bursa are o valoare de 2500 de euro și este oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim.

 

Drama Room

Drama Room este un program inițiat de Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2021 și dedicat regizorilor, scenariștilor și producătorilor din regiune interesați de realizarea de seriale sau miniserii. Organizatorii își propun să le ofere cineaștilor din România și din zona Mării Negre resursele necesare pentru a accesa industria producției de seriale, atât de prolifică în ultimii ani, îndrumându-i atât în ceea ce privește dezvoltarea conținutului original, cât și în demersul de finanțare a proiectelor.

 

10 pentru FILM

10 dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară sunt prezentaţi anual, în cadrul TIFF, profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Programul îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 pentru FILM îi vizează pe actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

 

First Cut Lab Cluj

First Cut Lab Cluj 2023 este un program creat pentru 2 filme de lungmetraj din România aflate în faza de post-producție.

Echipele selectate, alcătuite din producător și regizor, vor ecraniza filmele în faza incipientă a montajului într-o sesiune privată și vor primi feedback pentru editare de la 3 experți internaționali de film (producători, programatori de festival, agenți de vânzări, etc), precum și sfaturi personalizate de la consultanții de editare.

 

Europa Cinemas Innovation Day Lab TIFF - Romania

Singurul program de training specializat în management cinematografic din România, Europa Cinemas Innovation Day Lab TIFF - Romania, programul dedicat managerilor de cinema, revine în 2023 la TIFF între datele 15 - 16 iunie, cu scopul de a le oferi profesioniștilor responsabili de activitatea sălilor de cinematograf din țară, dar și din regiune - șansa de a-și evalua, regândi și perfecționa activitatea ulterioară redeschiderii cinematografelor.

Programul este organizat de Europa Cinemas - prima rețea de cinematografe dedicată filmelor europene - în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), si se afla la cea de-a 6-a ediție.

 

Closed Screenings

În cadrul Closed Screenings, Festivalul Internațional de Film Transilvania invită distribuitorii regionali, programatorii de festivaluri, agenții de vânzări, presa și alți experți din industrie să vizioneze o selecție de 3 lungmetraje românești noi, care nu au fost încă lansate pentru public, cu scopul de a le îmbunătăți posibilitățile de distribuție.

Participarea la Closed Screenings se face numai pe bază de invitație, iar filmele sunt considerate proiecții în afara competiției.