Despre festival | TIFF

Despre festival

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

În ultimii 21 de ani, a devenit un brand, nu doar datorită selecției remarcabile de filme, ci și organizării ireproșabile, atmosferei efervescente și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere, programe dedicate industriei cinematografice și conferințe la concerte și petreceri memorabile, cine-concerte și expoziții de artă.

TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, în 2020, în condiții de siguranță.

TIFF 2021 în cifre:

  • 93.000 participanți
  • 179 de filme din 47 de țări
  • peste 300 de proiecții
  • 17 locații
  • 370 voluntari

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onorea de a primi pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

Principalele obiective ale TIFF rămân promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai provocatoare filme ale momentului, susținerea tinerilor cineaști și implicarea constantă în dezvoltarea industriei cinematografice. În acești ani, printre programele și inițiativele sale s-au numărat:

  • infiniTIFF - un think-tank dedicat viitorului conținutului audiovizual, transformărilor digitale și tehnologiilor de ultim moment, care se adresează principalilor stakeholderi implicați în producția audiovizuală;
  • Transilvania Talent Lab (TTL) – singurul program de training specializat în management cinematografic din România;
  • Transilvania Pitch Stop (TPS) – programul care susține primii pași către dezvoltarea celor mai promițătoare proiecte de film din România și țările vecine, atât sub forma unui Workshop, dar și a platformei de co-producție:
  • EducaTIFF – primul program de educație cinematografică din România, dedicat copiilor de toate vârstele;
  • Let’s Go Digital – un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie.

TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, a primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

 

***

Sophia Loren, Premiul pentru întreaga carieră TIFF 2016: „Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată”

Richard Peña, profesor la Columbia University și fost director al New York Film Festival: „E minunat și foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival”.

Iain Smith, producătorul lui Mad Max, Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale: „E o mare onoare să primesc această recunoaștere la TIFF. Mă simt privilegiat, iar România ocupă un loc special în inima mea, deoarece aici am făcut Cold Mountain, un film mare care a schimbat cursul lucrurilor pentru România. Am făcut oamenii din afară să înțeleagă că pot face filme aici”, 

Bill Guentzler, director artistic la Cleveland IFF din SUA: „A fost extraordinar. Cele mai multe festivaluri nu reușesc ceva similar”.

Michael Kutza, director și fondator Chicago IFF: „Sunt responsabil de un festival mare din Chicago, dar am fost impresionat de selecția TIFF. Sunt impresionat de tot ce văd, de tipul de filme și de genurile foarte variate. Sunt gelos. Dar vremea ține mai mult cu mine decât cu voi. Am văzut filme minunate, am descoperit un oraș de împătimiți ai filmului și asta e minunat. Mă gândesc să revin pentru a turna un film – orașul ăsta cere să fie filmat pe peliculă”.

Nik Powell, producător: „Cred că TIFF, Mihai Chirilov, Tudor Giurgiu, împreună cu întreaga echipă, au una dintre cele mai bune selecții de filme din lume. Aici am fost introdus celui mai mare număr de filme care oferă o perspectivă interesantă asupra vieții”.

Dennis Lim, director de programe al Film Society of Lincoln Center: „Cinematografia românească a devenit foarte importantă în ultimii 10 ani, așadar, un astfel de festival este absolut necesar. Este foarte important să ai o competiție națională și o promovare puternică a industriei filmului românesc. TIFF este un festival minunat.”

Jay Weissberg, critic de film Variety: „Menținerea unui echilibru între intelectual și emoțional este cea mai autentică formă de cinefilie, un lucru atât de bine reflectat în programul TIFF, care împletește drama, comedia, horror, documentarul... E ceea ce ne hrănește apetitul pentru film și ne deschide orizonturile către noi experiențe și descoperiri.”