Ateliere pentru copii în cadrul Weekend la Castel
Și în acest an, atelierele organizate în cadrul Weekend la Castel sunt prilej de joacă și descoperire pentru cei mici (și nu numai).
Atelierele au loc Sâmbătă și Duminică, între orele 12:00 și 17:00, iar intrarea este liberă!
Șah și moară: Care e legatura dintre pion, regină, rege, tură și nebun? Dar între boabele de fasole de culori diferite? Ai ghicit: strategia! Vino să înveți cum să faci planuri și să găsești soluții alternative la diferite provocări. Stă în puterea minții tale!
Atelier de reciclare cu Patrula de Reciclare: Patrula de Reciclare propune „WEEEScape Room”, un joc eco de evadare în care participanții descoperă lucruri despre deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), câștigă indicii, creează, conving și colectează DEEE. Patrula aduce și una din cele mai premiate echipe din țară – copiii de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din comuna Băișoara.
Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizeaza Atelierele de meșteșuguri: Atelier de olărit și modelaj în lut, Atelier de confecționare podoabe din piatră, Atelier de confecționat păpusi, Atelier de confecționat măști și prelucrarea lânii. Am invitat patru meșteri populari pentru a lucra cu copiii și a-i face să conștientizeze valorile culturii tradiționale românești. Totodată scopul acestei activități este de a trezi interesul copiilor să învețe și să practice arta populară, într-un mod atractiv și recreativ. Vom face cănițe modelate din ceramică, vom șlefui si grava pietre, vom prelucra lâna și o vom transforma în pâslă, iar din ațe vom face fluturași ce stau pe deget.
Atelier Dog Assist: Motivați de cei mai blânzi căței de terapie, copiii vor fi inițiați prin joc în lumea poveștilor, vor parcurge trasee de motricitate și vor învăța cum să interacționeze corect cu patrupezii simpatici. La final, toată lumea va da din codiță de bucurie
"Prietenii mici", Atelier de interacțiune cu animale: Copiii și părinții de asemenea, vor avea șansa să interacționeze direct cu diferite animale, cum ar fi Șopârla Geko, Scorpionul, Crabul sau Iepurașul, în cadrul unei activități ghidate, menite să dezvolte empatia și curiozitatea copiilor.
Lecțiile în aer liber, cu Forest School: Lecții adevărate despre Natură, despre interacțiunea noastră cu elementele din mediul înconjurator, lecții de matematică, artă sau educație ecologică, în cadrul cărora copiii se vor re-conecta cu Natura, vor învăța de ce e important să respectăm plantele și de ce noi suntem cei care trebuie să avem grijă de planeta noastră și de Natură.
Jocuri interactive outdoor: Copiii vor fi implicați în activități interesante, menite să le dezvolte creativitatea, imaginația și spiritul de echipă. Multe dintre aceste jocuri fac parte din programele educaționale de tip Forest School și sunt concepute pentru a aduce în prim plan două concepte importante – Libertatea și Responsabilitatea - pe care se bazeaza educația outdoor. Spațiile dechise sunt cele mai potrivite pentru reconectarea copiilor cu Natura și pentru a iniția o altfel de experiență de învățare, prin joacă în aer liber.
Curs interactiv cu tehnici de supraviețuire: Este adresat celor care vor să descopere mai multe despre tehnicile de supraviețuire, despre cum se poate construi un adăpost în pădure, despre cum se poate aprinde focul atunci când nu avem uneltele necesare (brichetă sau chibrite) sau despre cum să găsim apă potabilă atunci cand nu se află niciun izvor în apropiere. Vom învăța lucruri mai mult decât interesante și la final, ne vom simți mai hotărâți ca niciodată să pornim într-o drumeție, la munte.
Mindfulness & Nature: Trăirea prezentului în natură: E un atelier care include cateva tehnici de Mindfulness foarte simple, adaptate în special copiilor și corelate cu elemente din Natură. Trăirea prezentului prin conectarea noastră interioara cu spațiul din jurul nostru, cu spațiul pe care noi îl numim Natură. Întărirea relației dintre Natura noastră Interioară și Natura Exterioară – Spațiul care ne înconjoară. Atelierul ar presupune învățarea propriu-zisă a acestor tehnici de mindfulness (în mare parte, bazate pe respirație)
Atelier de abilități practice: montăm și demontăm bicicleta Pegas: Bicicleta Pegas v-a pregătit la Castelul Banffy, pentru prima dată în cadrul TIFF, un workshop inedit de dezvoltare a abilităților tehnice. Mecanicul șef al Atelierelor Pegas vine să vă prezinte toate elementele demontate ale unei biciclete, precum și uneltele potrivite pentru montajul și service-ul acesteia.
Atelier de siguranță rutieră pentru micii și marii bicicliști: Fiecare biciclist trebuie să cunoască regulile de bază în trafic, iar Atelierele Pegas au pregătit un workshop interactiv de prezentare a drepturilor și obligațiilor pasionaților de două roți.
ARTbecedar by Fabrica de Pensule: Atelier de Bricolaj: ARTbecedar sustine Atelierul de Bricolaj în care copiii vor avea oportunitatea să îşi creeze jucării din diverse materiale reciclate
Atelier verde culinar anti-risipa: Învățăm despre risipa alimentară și rețete creative gătind paste cu sos pesto din verdeturi de sezon. Un concept creat și susținut de Food Waste Combat, inspirat de EduKitchen
ARTbecedar by Fabrica de Pensule: P de la Podoaba cu N din Natura: Un fir de iarbă e o brățară, o buburuză e un rubin, moțul de la trestie e o pană la pălărie.
ARTbecedar by Fabrica de Pensule: Atelier de ritm și dans African: ARTbecedar îi introduce pe copii în lumea muzicii prin intermediul ritmului. Împreună cu Cercul Întreg, invităm copiii la o activitate deosebită în care vor face cunoștință cu tobele tradiționale africane, printr-o serie de jocuri de ritm și dans, atât colectiv cât și individual și în echipe.
Fascinant prin energia pe care o transmite, dansul african este o modalitate creativă de exprimare personală. În cadrul atelierului ne vom familiariza cu expresia corporală în interacţiune cu muzica live, având ca bază percuţia cu tobe africane. Libertatea de a ne mişca instinctual, forţa, agilitatea, flexibilitatea şi capacitatea de a ne raporta la poliritmuri vor fi antrenate într-un mod vivace şi plin de bună dispoziţie.
Atelier de teatru și improvizație cu Trupa Trapa: Ne jucăm de-a teatru cu Trupa Trapa! Atelier de improvizație, joculețe de dezvoltare a atenției și a memoriei, jonglerie, exprimarea emoțiilor, noțiuni de mimă și pantomimă și... joc din rol în rol.
Atelier de jonglerie cu Circus Fairies: Vă invităm să luați parte la ateliere de jocuri și jonglerie, pline de culori și voie bună.
Pictura Muppets și Maza Run: Urban Kiddo merge din nou la castel în weekend :)
De data asta vom realiza o pictură mare cu personajele cele mai îndrăgite din Muppets Show sâmbătă. Vom avea pânză multă, asa cam vreo 5 mp, culori, pensule. Vă așteptăm cu mic cu mare la cea mai mare pictură outdoor de la castel. Iar duminică ne distrăm în Maze Run cu premii pentru copiii cei mai isteți! Pentru a parcurge traseul corect într-un labirint e nevoie de atenție, răbdare și perseverență. Cine reușește să iasă din labirint va fi premiat cu face painting.
Spectacole: Spiridușul povestitor al teatrului de păpuși: Spiriduș aduce povești interactive și educative pentru toți copiii.
Spectacole: Magia lui Ronald: Weekendul la Castel devine animat și magic datorită trucurilor lui Ronald McDonald. Acesta îi așteaptă cu drag pe toți copiii să se alăture show-ului și să se distreze împreună. Comic și prietenos, Ronald este sufletul spectacolului și cel mai amuzant partener de joacă alături de care niciun copil nu se va plictisi.
Atelierul de traditii ale romilor: Are ca principal scop recunoasterea si valorizarea vietii romilor si include activitatile:
1. Romane paramicea - Povesti romaia: Copiii vor asculta povesti si vor citi povesti din lumea romilor.
2. Des duma romanes? Vorbesti romanes? Copiii vor invata cateva fraze in limba romaii.
3. Khăles manţa romanes. Joci cu mine romanes Jocul dansului romano.
4. Astarimata romane - Cusături romane.
5. Poezia romaii: vor invata sa scrie o poezie.
DAC trage cu arcul: Vrei sa vezi cum e sa tragi cu arcul? Vrei sa vezi cum tragea Robin Hood si Wilhelm Tell cu arcul? Te asteptam sa experimentezi acest sport impreuna cu membrii Domeniul Arcasilor Cluj.
Micul pompier: Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare? Pompier! Dar de ce?! Pentru ca o sa pot conduce masina de pompieri, sa sting incendii si sa ajut oamenii in situatii periculoase! Si chiar asta o sa facem in Weekend la Castel, vom fi pompieri pentru o zi!
Curs de prim ajutor: Ce vrei sa fii cand o sa fii mare? Doctor! De ce? Pentru ca doctorul ajuta oamenii, pentru ca ne asculta la inima, ne ia temperatura, ne verifica din cap pana in picioare si ne face bine! Dar doctorul are si el la randul lui ajutoare. Si asta o sa faca si cei mici in acest Weekend la Castel: invata tehnici de prim ajutor, exploreaza ambulanta si ofera ajutor bolnavilor!
Vom face turul Castelului Banffy invatandu-i istoria.
Ne sustin si ne distreaza Mascotele BT, Staropramen, MOL, LIDL, Crama Noastra, ECC Romania, ROREC.