„Sacro GRA”, primul documentar premiat cu Leul de Aur

24.02.2014 09:17

"Sacro GRA", de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, anul trecut, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului.

GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului, strângând în jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulanţier, un pescar, câteva prostituate, un nobil decăzut şi un cuplu de intelectuali. Regizorul a petrecut doi ani filmând-uși personajele și alte opt luni în camera de montaj. Sursa de inspirație pentru acest documentar a fost cartea „Orașele invizibile”, de Italo Calvino, în care autorul și-l imaginează pe Marco Polo descriind cetățile prin care trecea în călătoriile sale.

„Cu toţii am simţit forţa poetică a acestui film”, declara Bernardo Bertolucci, președintele juriului festivalului. „Sacro GRA e un veritabil film de cinema, cu o regie foarte sofisticată şi o imagine superbă”, scria „Le Monde”.

Gianfranco Rosi a mai regizat, printre altele, El Sicario, Room 164 (2010) și Below Sea Level, recompensat cu premiul secţiunii Orizzonti în 2008, la Veneția.

Trailerul filmului pozte fi vizionat AICI.

FacebookFacebook