Regulament

Transilvania Talent Lab (TTL), un workshop organizat cu scopul de a educa și promova tinere talente în diverse domenii ale cinematografiei, revine cu un format ușor diferit de cel din edițiile anterioare. Cea de-a cincea ediţie le este dedicată tinerilor profesioniști, reprezentanți ai unor ONG-uri, interesați de managementul/ administrarea sălilor de cinema, cât și celor ce ocupă deja o astfel de funcție, TTL fiind un prim pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.

Transilvania Talent Lab reprezintă o inițiativă unică, prin care organizatorii își propun să ofere un context propice formării profesioniștilor în domeniul cinematografic și al artelor vizuale. Participanții la acest program vor beneficia de o îndrumare profesionistă din partea unor experți, în cadrul unui curs intensiv.

Inițiativa vine într-un moment în care nu există programe de training profesioniste și de formare post-universitară pentru diferitele meserii din domeniul cinematografiei. Există programe de inițiere în animație, regie, scenaristică, actorie de film, dar nu și unul coerent destinat managementului unităților de cinema sau chiar dezvoltării unui proiect în acest sens. 

Este remarcabilă intenția autorităților locale din diverse zone ale țării de a renova sau chiar deschide noi cinematografe, însă e nevoie de personal competent și instruit în administrarea acestora.

Tema de anul acesta a workshop-ului vine oarecum firesc în contextul în care, în urmă cu doi ani, Festivalul Internațional de Film Transilvania a lansat Campania „Salvaţi Marele Ecran!”. În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 20 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional. Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate în marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

Ediţia de anul acesta a TTL are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care îşi doresc să purceadă pe acest drum, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali. Astfel, își pot dezvolta atribuţiile de manageri/ administratori, descoperind tainele curatoriei şi importanţa vitală a promovării şi marketingului, cât şi secretele construirii unei comunităţi de iubitori de film în localitatea/ regiunea lor. 

Cui se adresează?

TTL se adresează managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România și Republica Moldova, să înțeleagă bazele și circuitul industriei cinematografice profesioniste europene sau să dezvolte un prim proiect cinematografic similar în localitatea în care locuiesc.

Toți cei interesați sunt invitați să se înscrie. Nu este nevoie de o pregătire universitară în domeniul filmului. Însă experiența relevantă în domeniu, cât și derularea unor activități similare, vor constitui un plus în procesul de selecție.

Workshop-ul se va desfăşura atât în limba română, cât şi în limba engleză.

Cum poți aplica la Transilvania Talent Lab?

Pentru a te înscrie la TTL, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu urmând link-ul:https://vp.eventival.eu/tiff/2016.

Întreg procesul de aplicare are loc online, nu sunt necesare materiale printate sau trimise prin poștă.

Dată limită pentru înscriere: 15 mai 2016

Participanții vor fi informați asupra rezultatelor selecției nu mai târziu de 18 mai 2016.

Aplicația va conține:

1. Formularul de înregistrare completat

- date de contact

- CV

- Pentru cei ce lucrează în domeniu: o descriere a cinematografului pe care îl administrează/ unde lucrează (să cuprindă informații despre dotările tehnice, programul filmelor, strategia de promovare și analiza SWOT)

- Pentru cei ce pregătesc un proiect de acest gen: descrierea proiectului

- Pentru cei fără experiență: o scrisoare de motivație