10 pentru FILM | TIFF

10 pentru FILM

06.06.2012 21:37
Actorii selectați în noul proiect TIFF, 10 pentru FILM, sunt în centrul atenției zilele acestea la Cluj, la Zilele Filmului Românesc.

10 dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, alături de două „tinere speranțe” vor fi prezentați publicului joi, 7 iunie, la ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, înaintea proiecției filmului Portret de noapte (r. Angelina Nikonova).

În aceste trei zile de festival, cei 10 actori aleși - Cristian Balint, Colin Buzoianu, Lari Giorgescu, Cristian Grosu, Lucreţia Mandric, Maria Obretin, Pethő Anikó, Elena Popa, Olga Török, Raluca Vermeşan - și cele două „tinere speranțe”, Vlad Bălan şi Mădălina Ciotea, vor avea întâlniri cu regizori, cu producători români și străini, actori, agenți de casting, și vor asista la proiecții.

Actorii vor vorbi despre experiența și așteptările lor la conferința de presă dedicată lor joi, 7 iunie, la ora 12.00, la Bastionul Croitorilor. Seara, vor lua parte și la proiecțiile filmelor Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), la Casa de Cultură a Studenților, și Hasta la vista! (r. Geoffrey Enthoven), în Ursus Open Air. Vineri, la 13.00, la Casa TIFF, actorii se vor întâlni cu George Mihăiţă, Constantin Chiriac și Dimény Áron, interpreții din Undeva la Palilula, iar sâmbătă, la 11.00, la Muzeul de Artă Cluj, vor discuta cu echipa filmului belgian Hasta la vista!.

Despre actoria de film, despre casting și despre regulile nescrise ale industriei, vor afla de la regizorii Cristi Puiu și Ugo Broussot, actorii Ion Caramitru, Dan Nuțu, Andi Vasluianu și Dorian Boguță, directorii de casting Emil Slotea, Cătălin Dordea şi Molnár Levente, și producătoarea Ada Solomon.

Un clip de prezentare și o broșură sunt disponibile pentru cei care vor să afle mai multe despre primii actori selectați în 10 pentru FILM. Programul este unul nou în România și-și propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 pentru FILM îi vizează pe actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producții autohtone. 

Programul 10 pentru FILM este prezentat de Volksbank.