Timișoara - a doua oprire a Caravanei filmelor TIFF | TIFF

Timișoara - a doua oprire a Caravanei filmelor TIFF

08.07.2013 12:10
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino.

Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul, Odessa și Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, caravana își propune să aducă în atenția publicului filme de succes din țările UE si non-UE.

Cea de-a patra ediție a Caravanei TIFF are loc în peste 10 orașe din România. Prima oprire a fost la Buzău, caravana continuându-și drumul către Timișoara. Cu sprijinul Primăriei, timp de trei zile, în perioada 12-14 iulie, în Piața Unirii,  de la ora 22.00, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013.

Vineri, 12 iulieBlancanieves/ Albă ca Zăpada (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Acțiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) și călătorește cu un grup de matadori pitici. În ciuda mașinațiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor și tensiunilor distrugătoare din poveste - interpretată memorabil de Maribel Verdú (Labirintul lui Pan și Y tu mamá también) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei și intră în arenă. Filmul a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut.

Sâmbătă, 13 iulie Poziția Copilului (2012). Al treilea lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer este o poveste despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, vorbindu-ne cu umor, dar și cu emoție despre o mamă dominatoare și copilul ei adult. Într-o noapte friguroasă de martie, Barbu goneşte pe stradă cu 50 de kilometri peste limita legală şi loveşte un copil. Acesta moare curând după accident. Ar putea urma o condamnare la închisoare între trei şi 15 ani. Este timpul ca mama lui Barbu, Cornelia, să intervină. Arhitectă cu experienţă şi membră a clasei avute a României, ea începe campania să-şi salveze fiul letargic. Banii, speră ea, ar putea convinge martorii să dea declaraţii false. Până şi părinţii copilului ucis ar putea fi liniştiţi cu o sumă de bani...

Duminică, 15 iulie - An Episode in the Life of an Iron Picker / Un Episod din Viața unui Culegător de Fier Vechi (regia: Danis Tanovic). O familie de ţigani trăieşte departe de un oraş din Bosnia-Herţegovina. Tatăl Nazif strânge metal din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fiare vechi. Mama Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, simte o durere ascuţită în abdomen. La spital i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece: "Zic că a murit". Riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală. O dramă emoționantă premiată la Berlin 2013 cu Premiul special al juriului și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor.

Intrarea este liberă.

Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino este un proiect organizat de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul programului MEDIA Mundus al Uniunii Europene.Mai multe informații privind acest proiect puteți găsi la http://www.romfilmpromotion.ro/operation-kino-caravana-tiff

Eveniment prezentat de Calsberg
Partener principal: UPC
Recomandat de: Europa FM.
Parteneri media nationali: Adevarul, Cinemagia, Dilema Veche, Film Reporter.
Parteneri media locali: Timis Online, Radio România Timișoara, Ora de Timiș, Vest 24, Ziua de Vest