Bursa Alex. Leo Serban

25.01.2018 15:44
Bursa Alex. Leo Șerban a fost creată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

UPDATE:

Câștigător – ELIZA ZDRU (regizor) – 2500 Eu - Pentru dezvoltarea proiectului de film documentar LECTIA / (Learning. Teaching)

Mentiune speciala – TAMAS CHIRODEA AMBRUS – 500 Eu - Vlogger, canal YT: Tomtastic Movie Reviews. Pentru crearea unui website propriu pentru podcast-uri, scurtmetraje, stiri, recenzii si transmisiuni live.

Mentiune speciala (1000 Eu) - Acordată, pentru prima oară, unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2017: MIRCEA POSTELNICU (Ana, Mon Amour)

---

Proiectul își dorește să promoveze spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 - 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească. 

"Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânar critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei. 

Ediția din acest an se derulează în parteneriat cu Conceptual Lab,  și are ca premiu principal o bursă în valoare de 2500 de Euro.

Pentru această bursă se pot înscrie critici de film, regizorii sau scenariștii români cu vârsta maximă de 35 de ani. 

Cineastul desemnat câștigător va primi premiul în valoare de 2500 de Euro în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Totodată, TIFF își propune să sprijine dezvoltarea și realizarea proiectului la care lucrează viitorul bursier, în cadrul programelor specifice pe care le derulează.
 
Odată cu această nouă ediție a bursei va exista și o mențiune specială acordată, pentru prima oară, unui actor român. Board-ul competiției va analiza prestațiile tinerilor actori care s-au remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2017. Lista propunerilor va fi comunicată în curând pe site-ul festivalului, iar premiul în valoare de 1000 de Euro va fi decernat în cadrul TIFF. 

Lista câștigătorilor va fi anunțată în curând.

Pentru mai multe informații, trimite un email la: [email protected]