Expoziții la TIFF 2014 | TIFF

Expoziții la TIFF 2014

26.05.2014 12:04
Cinci expoziții vor putea fi admirate anul acesta la TIFF.

Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă din Cluj expoziția „Stat / Cetățean”, cu imagini din timpul mișcărilor de stradă recente din Capitală, care pot fi regăsite și în documentarul București, unde ești?. La Casa Tranzit, vor fi expuse lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka, în expoziţia „Invazie 68 Praga”. La Chaos Club, Galeriile Ferdinand, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal.

Două expoziții vor fi legate de campania „Salvați Marele Ecran!”: „Cinematografe, filme și reclame de altădată” (Casa TIFF), cu imagini de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și cutii de chibrituri, și „Film Poster is Not Dead” (Muzeul de Artă Cluj), cu 42 de postere create de studenți români și cehi, pornind de la tradiția celebrului afiș ceh.

STAT / CETĂŢEAN
Expoziţie de fotografie
30.05- 8.06.2014
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii, 30)
Vernisaj: 5 iunie, ora 17.30, în prezența lui Vlad Petri

Pornind de la imaginile străzii, ale mitingurilor, protestelor, flash-moburilor sau acţiunilor jandarmeriei, expoziţia își propune să evidenţieze relaţia dintre reprezentanţii statului şi cetăţeni şi felul în care aceasta se manifestă în spaţiul public.

În ultimii doi ani, Vlad Petri a documentat majoritatea acțiunilor de protest din București, începând cu cele din 2012 și continuând cu cele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montana din toamna anului 2013, observând cu atenţie evoluţia raportului dintre autorităţi şi protestatari, documentând mesajele, momentele de violenţă, scenele cotidiene sau cele inedite.
Departe de a încerca să tragă o concluzie, expoziţia urmăreşte atât fixarea unor momente importante din istoria recentă a activismului românesc, cât şi creearea unui spaţiu de interogaţie şi formulare a unor posibile direcţii viitoare.

O parte din materialele filmate de Vlad Petri la protestele din 2012 au fost integrate în documentarul Bucureşti, unde eşti? (2014, 80 min.), care va fi prezentat la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Film Poster is Not Dead
Expoziție de afișe de film ale studenților cehi și români
1.06 – 1.07.2014
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii, 30)
Vernisaj: 1 iunie, 17:00
Program: miercuri – duminică, 10:00 – 17:00

Acum doi ani, Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelelor de film nu era constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate și arta afișului cehoslovac de film, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins în acea perioadă apogeul artistic.

Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic. Această artă a dispărut după 1989 – afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet„, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu
pentru multă creativitate.

Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Ne-am adresat școlilor de artă din Cehia și România cu această provocare și rezultatul – o selecție de 42 de afișe - poate fi văzut între 1 iunie și 1 iulie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh în parteneriat cu Terry Posters, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Universitatea de Artă si Design Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Josef Koudelka - INVAZIE 68 PRAGA
5-30.06.2014
Casa Tranzit (Str. Gheorghe Bariţiu nr. 16)
Vernisaj: 5 iunie, ora 18.30, în prezenţa ES Dl. Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România
Expoziţie organizată de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Centrul Ceh din București.

După Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Iaşi a venit rândul Clujului să găzduiască una dintre cele mai importante expoziţii ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate în expoziţia „Invazie 68 Praga”, organizată de Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București. Expoziția a fost creată anul trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei în 21 august 1968 de către forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României.

În timpul a șapte zile în august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului.

În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit fotografului ceh anonim medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor. Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.

Ea va fi completată de proiecţia miniseriei HBO Burning Bush, centrată pe sacrificiul personal al studentului praghez Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest împotriva ocupaţiei sovietice a Cehoslovaciei în 1969.

Cinematografe, filme și reclame de altădată
30.05- 8.06.2014
Casa TIFF
Vernisaj: 31 mai, 16.00
Coordonatori: Ancuța-Lăcrimioara Chiș, Ucu Bodiceanu
Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Clujul de Altădată

Imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și pe cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din țară care azi sunt istorie și reclame incitante ce chemau publicul să se delecteze cu filmele epocii.

INSIGHTS
Costin Alexandru Chioreanu
30.05- 15.06.2014
Chaos Club, Galeriile Ferdinand (Str. Regele Ferdinand 6)
Vernisaj: 6 iunie, ora 17.30

Artistul îşi propune capturarea nevăzutului, ilustrând astfel sentimente, stări de spirit, chiar vise. Elementele vizuale joacă rolul unor marcaje, nimic nu e ceea ce pare să fie, forma finală a nevăzutului este în fapt rezultatul interacţiunii dintre percepţia privitorului şi colajul de metafore vizuale expus. Costin nu prezintă un puzzle ciudat care trebuie rezolvat, ci îl invită pe privitor, să se alăture unui nou tip de analiză, care nu respectă nici o axiomă.

Mediafax Foto - Best of 2013
Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca
30.05-8.06.2014

Expoziţia prezintă o retrospectivă în imagini a unor evenimente de presă ale anului anterior, din toate domeniile: social, politic, sportiv, cultural, economic.
Conceptul de „coborâre” în mijlocul oamenilor al expoziţiei se bazează pe ideea că orice imagine trebuie să spună „mai mult decât arată”, să spună o poveste. Iar această poveste nu poate fi înțeleasă pe deplin decât în mediul în care a luat naştere.

Expoziţiile Muzeului de Artă

Sigmar Polke - Muzică de origine necunoscută
7 mai - 22 iunie 2014

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Centrul Cultural German Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart.

Horia Paştina - Grădini
4 iunie - 5 iulie 2014