TIFF 2013 – proiecții-eveniment în premieră | TIFF

TIFF 2013 – proiecții-eveniment în premieră

01.02.2013 11:15
Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 31 mai și 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Va urma, între 19 și 23 iunie, noua ediție TIFF Sibiu. Cel mai mare festival de film din România promite să cucerească publicul și în 2013. Organizatorii plănuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiecțiile-maraton, retrospectivele, secțiunile noi și neconvenționale, masterclass-uri, paneluri, expoziţii, concerte şi multe alte evenimente.

EducaTIFF, proiectul educațional conceput pentru elevii din clasele primare și gimnaziu, Let’s Go Digital, dedicat liceenilor pasionați de film și Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată cu succes anul trecut, continuă și la TIFF 2013.
10 Pentru Film, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în fața publicului și cineaștilor prezenți la festival 10 actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de cele mai pasionante proiecții-maraton, în premieră în România. Maestrul japonez al suspansului, Kiyoshi Kurosawa (Pulse, Tokyo Sonata), va ține audiența cu sufletul la gură timp de 270 de minute, cu mini-seria Penance/ Shokuzai. Mama unei fetițe omorâte cu 15 ani în urmă pornește în căutarea criminalului și le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut în afara competiției, la Festivalul de la Veneția.

Paradise, de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competițiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În Paradise: Love (Cannes 2012), o femeie călătorește în Kenya pentru turism sexual, în Paradise: Faith (Premiul special al juriului, Veneția 2012), o alta pornește să predice catolicismul, iar în Paradise: Hope (Berlin 2013), cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor fi încântați de maratonul Outrage (2010) și Outrage Beyond, sequelul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiția Festivalului de la Cannes și a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată anul trecut, la Festivalul de la Veneția, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.

 

O altă noutate a ediției a 12-a va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. Pe 1 și 2 iunie, publicul, dar și un juriu alcătuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona 6 dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj și București și TV5 și se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic „The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Secțiunea Supernova, dedicată filmelor care s-au bucurat de succes pe plan internațional, aduce titluri precum Après mai, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenții ani 60-70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneția, Laurence Anyways, de Xavier Dolan, o tulburătoare și stilizată poveste de dragoste, pentru care actrița Suzanne Clément a câștigat Premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, Like Someone in Love - straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami, și Foxfire, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru „Entre les murs”, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.

 

Mai multe informații despre programul de filme și evenimente ale TIFF 2013 vor fi disponibile în curând.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).