Săptămâna Filmului pentru Elevi | TIFF

Săptămâna Filmului pentru Elevi

21.10.2014 12:01
EducaTIFF - programul de educaţie cinematografică revine în Cluj-Napoca

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc  şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) iniţiază o nouă etapă a programului de educaţie cinematografică – EducaTIFF, Săptămâna Filmului pentru Elevi.

În perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, elevii şi profesorii din judeţul Cluj sunt invitaţi la 14 filme special alese pe categoriile de vârstă 8+ (cls. II-IV), 11+ (cls. V-VIII), 15+ (cls. IX-XII), într-o selecţie generoasă de documentare, animaţii şi filme de aventuri, titluri participante la festivaluri internaţionale, ce tratează subiecte importante pentru educaţia cinematografică a tinerilor.

Calea Împăratului (Franţa, 2005; vârstă 8+) prezintă ciclul de viaţă, iubire, reproducere şi moarte a pinguinilor imperiali din Antarctica, un documentar de mare succes la public, recompensat cu Premiul Oscar în 2006. 

Şcoala noastră (România-Elveţia-SUA, 2011; vârstă 11+) este o poveste dulce-amară despre speranţă şi rasă, şi o elegie despre  conflictul între generaţii şi oportunităţi irosite. Trei copii romi dintr-un orăşel din Transilvania participă la un proiect de desegregare a şcolii locale, luptând împotriva indiferenţei, a tradiţiilor şi-a intoleranţei cu umor, optimism şi tupeu. Un documentar viu, frumos, ce spune nişte adevăruri umane dure, esenţiale, fără să blameze, un film selectat la peste 50 de festivaluri din lume.

Crulic – drumul spre dincolo (România, 2011; vârstă 15+) spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte însă drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Narat de actorul Vlad Ivanov (cunoscut din filmele Poliţist, adjectiv; 4 luni, 3 saptămâni, 2 zile; Principii de viaţă), Crulic - drumul spre dincolo a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animaţie, distincţie echivalentă unui Oscar pentru animaţie, dar şi multe premii importante la alte festivaluri de renume.

O altă animaţie din program, un film de aventură fantastic ca niciun altul, Călătoria lui Chihiro (SUA, 2002; vârstă 8+), spune povestea lui Chihiro, o fetiţă ambiţioasă de 10 ani, nefericită că familia ei îşi mută domiciliul şi va trebui să-şi facă prieteni noi, pătrunzând într-o lume magică, a spiritelor. Câştigător în anul 2003 al Oscarului pentru Cel mai bun film de animaţie şi al Ursului de Aur de la Berlin, Călătoria lui Chihiro este o lucrare vizionară a celebrului regizor japonez Hayao Miyazaki, care este temelia  tuturor animaţiilor care au urmat. Cel mai de succes film din toate timpurile în ţara sa natală Japonia, este o aventură încântătoare şi plină de fiori, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Copiii cu vârstă 8+ sunt aşteptaţi la aventurile lui Tom Sawyer şi Huck Finn, din filmele ce le poartă numele, ambele producţii nemţeşti, filmate parţial în România. Tom Sawyer nu se gândeşte decât la farse şi năzbâtii - spre marea supărare a mătuşii sale Polly, alături de care puştiul şi fratele său vitreg Sid locuiesc în micul St. Petersburg, pe fluviul Mississippi. Deşi nu-l poate ţine în frâu, Polly e hotărâtă să-l transforme pe Tom într-un om responsabil şi cumsecade.

După ce a descoperit o extraordinară comoară alături de prietenul său cel mai bun Tom Sawyer, neastâmpăratul Huck Finn duce o viaţă de calvar: costume dichisite, cine pline de reguli de conduită şi alte astfel de probleme! Huck visează la cerul liber, pescuit, focuri de tabără şi aventurile sale vieţii de hoinar. Totul se schimbă când în St. Petersburg apare tatăl bun de nimic al lui Huck, care consideră că tot ce are fiul i se cuvine de drept! Ca să scape de el, Huck fuge de acasă şi începe o extraordinară călătorie pe fluviul Mississippi, alături de negrul fugar Jim.

 

Programul complet al evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi este următorul:

Luni, 27 octombrie

h 11:00 CALEA ÎMPĂRATULUI (vârstă 8+) Franţa, 2005, Documentar, 80 min

h 13:00 TOM SAWYER (vârstă 8+) Germania, 2012, Aventuri, 109 min

 

Marti, 28 octombrie

h 11:00 HUCK FINN (vârstă 8+) Germania, 2013, Aventuri, 99 min

h 13:00 ŞCOALA NOASTRĂ (vârstă 11+) România-Elveţia-SUA, 2011, Documentar, 95 min

 

Miercuri, 29 octombrie

h 11:00 BĂIATUL CU BICICLETA (vârstă 11+) Franta, 2012, Dramă, 87 min

h 13:00 LUMEA VĂZUTĂ DE ION B. (vârstă 15+) România, 2009, Documentar, 60 min

 

Joi, 30 octombrie

h 11:00 EXPLORATORUL (vârstă 11+) România, 2013, Documentar, 72 min

h 13:00 ILUZIONISTUL (vârstă 15+) Franţa, 2010, Animaţie, 90 min

 

Vineri, 31 octombrie

h 11:00 DESPRE MIERE ŞI NU NUMAI (vârstă 11+) Elvetia - Germania, 2014, Documentar, 95 min

h 13:00 ALFABET (vîrstă 15+) Germania, 2014, Documentar, 113 min

 

Sâmbătă, 1 noiembrie

h 11:00 A FOST ODATĂ O PĂDURE (vârstă 11+) Franţa, 2014, Documentar, 78 min

h 13:00 CĂLĂTORIA LUI CHIHIRO (vârstă 8+) SUA, Animaţie, 2001, 124 min

 

Duminica, 2 noiembrie

h 11:00 FETIŢA ŞI VULPEA (vârstă 8+) Franţa, 2009, Aventuri, 92 min

h 13:00 CRULIC-DRUMUL SPRE DINCOLO (vârstă 15+) România, 2011, Animatie – Documentar, 73 min

 

Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet la preţ redus, în valoare de 5 RON. Pentru elevi de la şcoli speciale sau şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, doar pe bază de rezervări, la numărul de telefon: 0742.302.230

Pentru detalii despre fiecare film din program,  vă rugăm să urmăriţi pagina oficială de facebook: www.facebook.com/educatiff , unde va fi detaliată întreaga selecţie a evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi.

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.

Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.

Programul de educaţie cinematografică pentru elevi – EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

EducaTIFF 2014 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Cinema Victoria, Asociaţia Victoria Film, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga

Parteneri media: Radio Cluj, Zile și Nopți Cluj, Monitorul de Cluj, Făclia de Cluj, Transilvania Reporter, parinticlujeni.ro, clopotel.ro, urbankid.ro, copilul.ro, Peditel