TIFF 2018: Premiere absolute și debuturi-surpriză în Zilele Filmului Românesc
Cele mai așteptate premiere românești ale anului vin la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, între 25 mai și 3 iunie, la Cluj-Napoca. 35 de producții semnate de regizori autohtoni vor fi proiectate anul acesta în ZFR
30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secțiunii și zeci de profesioniști din lumea filmului, interesați de noutățile din cinematografia românească, vor participa la întâlnirile cu publicul TIFF.
Consultă întreaga listă de filme ce vor fi proiectate în cadrul Zilelor Filmului Românesc aici.
Două filme incluse în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania se regăsesc anul acesta și în Zilele Filmului Românesc și vor fi prezentate în premieră națională. Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) este debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie. O explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic, filmul testează granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală. De un debut foarte bun a avut parte și Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno. Crețulescu este prezent și în competiția de scurtmetraj cu Parabellum, proiectat în premieră mondială.
Printre surprizele acestei ediții se numără cinci premiere absolute, unele dintre acestea semnate de regizori debutanți. Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiție cu primul său lungmetraj. Silvana Mihai, una dintre actrițele remarcate în programul 10 pentru FILM interpretează rolul principal din extrem de curajosul Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (Several Conversations About a Very Tall Girl). Actorul Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste dinamică despre un triunghi sentimental și adevăruri incomode, scrisă de Alexandru Popa, Secretul fericirii (The Secret of Happiness) este o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură.
Câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) și autorul comediei populare Două lozuri, Paul Negoescu revine la TIFF cu Povestea unui pierde-vară (The Story of a Summer Lover), o comedie dulce-amară despre situațiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.Tot în premieră mondială este și Caisă, documentarul lui Alex Mavrodineanu, despre un antrenor de box care, deși s-a jurat că nu mai profesează, se răzgândește atunci când întâlnește un tânăr sportiv foarte talentat.
O tandră meditație despre condiția umană și efemeritate, Licu, o poveste românească (Licu, A Romanian Story) i-a adus regizoarei Ana Dumitrescu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vorbește despre România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie. Teme istorice intens dezbătute sunt abordate și în Dacii liberi (Free Dacians), regizat de Andrei Gorgan și Monica Lazurean Gorgan. Proiectat în premieră mondială, documentarul redă cele mai controversate subiecte legate de naționalism și surprinde intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite.
Marele câștigător al Galei Premiilor Gopo din acest an, Un pas în urma serafimilor (One Step Behind The Seraphims) este debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic. Tot în cadrul competiției ZFR figurează și Pororoca, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, o poveste pe muchie de cuțit despre un tată disperat să-și găsească fiica. În rolul principal, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian. Un personaj care sacrifică totul pentru fericirea copilului său i-a adus și lui Șerban Pavlu un premiu de interpretare la Sarajevo, pentru rolul din Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (Meda or The Not so Bright Side of Things). Este primul lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, premiat pentru regie la Sarajevo și prezent, la rândul lui, și în competiția de scurtmetraj de la TIFF, cu Totul e foarte departe (Everything is Far Away). Lansat în competiția de la San Sebastian și premiat la Trieste, Soldații. Poveste din Ferentari (Soldiers. Story From Ferentari) este adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Adrian Schiop, totodată unul dintre protagoniștii poveștii de dragoste neconvenționale regizate de Ivana Mladenovic.
Prezentat pentru prima dată la Berlin, în secțiunea Forum, noul documentar al lui Corneliu Porumboiu, Fotbal infinit (Infinite Football), va fi proiectat la TIFF în afara competiției și expune teoria utopică a unui personaj excentric, obsedat să revoluționeze sportul-rege.
Selecția Zilelor Filmului Românesc e întregită de 22 de scurtmetraje, dintre care 17 concurează pentru premiul secțiunii: Miss Sueno (r. Radu Potcoavă), Karmasutra (r. Cristian Bota), Ionuț și Călin (r. Sorin Poamă), Iedera (r. Sarra Tsorakidis), Michelangelo (r. Anghel Damian), Must Love Kubrick (r. Alma Andreescu), Parabellum (r. Andrei Crețulescu), Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu), Totul este foarte departe (r. Emanuel Pârvu), Morski Briz (r. Cecilia Ștefănescu), Duminică (r. Dorian Boguță), Pescărușul (r. Maria Popistașu, Alex Baciu), New Dakia (r. Millo Simulov), 8 (r. Mihai Pârcălabu), Liniște (r. Alex Iureș), E.T. a fost aici (r. Ana Agopian) și Bestia (r. Andreea Lăcătuș). Cinci scurtmetraje documentare și de animație vor fi proiectate în afara competiției: PhoeniXXX (r. Mihai Dragolea), O moarte în familia mea (r. Andra Tarara), Ionaș visează că plouă (r. Dragoș Hanciu, In the Frame (r. Ion Gnatiuc) și Ceva (r. Paul Mureșan).
***
Zilele Filmlui Românesc sunt prezentate de Banca Transilvania.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Mașina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: Orange, HBO, Samsung, Lidl, TenarisSilcotub, Avon, McDonalds, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.
Cafeaua oficială: Nespresso
Partener Logistic Oficial: DHL
***
Parteneri media: TV5, Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health, Business Review, Zile și Nopți, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena 9, Agerpres, Life.ro, Cinemagia, BIZ, News.ro, A List Magazine, LiterNet, AaRC.ro, Sinteza.
Parteneri media locali: Erdèly Naplò, Făclia, Filmtett, Krónika, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter
Partener de monitorizare: mediaTRUST