REGULAMENT TIFF.23 | TIFF

REGULAMENT TIFF.23

Festivalul Internațional de Film Transilvania

ediția a-23-a | 14-23 iunie 2024 | Cluj-Napoca

 

Generalități

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de către Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania şi este primul festival internaţional competitiv de film de lungmetraj din România.

TIFF are ca obiectiv principal promovarea artei cinematografice prin prezentarea câtorva dintre cele mai însemnate filme ale momentului: filme care reflectă originalitatea autorilor, libertatea de exprimare, cât şi forme mai puţin obişnuite de limbaj cinematografic sau curente noi ale culturii tinere.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este un eveniment ce se desfăşoară anual, iar cea de-a 23-a ediţie va avea loc în oraşul Cluj-Napoca, între 14 și 23 iunie 2024. Fiecare film va fi difuzat de cel puţin 2 ori, iar proiecţiile vor avea loc atât în cinematografe, cât şi în locaţii neconvenţionale. O selecție reprezentativă a filmelor de la TIFF 2024 va fi prezentată ulterior în evenimente sub egida TIFF organizate în București, Sibiu, Oradea precum și în alte orașe, în cadrul Caravanei TIFF Unlimited.

 

Secțiuni

Competiţia oficială

Secţiune competiţională ce aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a celor mai recente producții din cinematografia internaţională. Această secţiune este deschisă debutanţilor sau regizorilor care se află la cel de-al doilea film de lungmetraj din carieră, iar filmele trebuie să fie prezentate în premieră națională.

Zilele Filmului Românesc

Secţiune competiţională pentru filmele de scurt şi lungmetraj românesc, realizate in perioada 2023 – 2024, proiecții speciale în afara competiției (scurt și lungmetraj), spectacole de gală şi retrospective de film românesc. Au prioritate în competiție filmele de lungmetraj și scurtmetraj prezentate în premieră națională. Filmele de lungmetraj și scurtmetraj realizate în coproducție minoritară cu România sunt proiectate în afara competiției.

What's Up, Doc?

Secţiune competițională ce aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a celor mai recente documentare din cinematografia internaţională. Secţiunea competițională este deschisă regizorilor aflați la primul sau al doilea documentar de lungmetraj din carieră, iar filmele trebuie să fie prezentate în premieră națională. Durata minimă pentru filmele din această secţiune este de 60 min.

Supernova

Panoramă necompetitivă a celor mai semnificative lungmetraje și documentare ale anului, premiate în festivaluri internaționale, regizate de autori consacrați, succese naționale de box-office și filme cu potențial ridicat de public, desemnate proiecțiilor în aer liber.

Lună Plină / Full Moon

Filme de lungmetraj de gen (panoramă necompetitivă cu filme de groază, thriller sau fantastice).

Fără limită

Secțiune necompetitivă rezervată filmelor de lungmetraj și documentarelor provocatoare, controversate, experimentale, transgresive, inovatoare atât la nivelul formei cât și al conținutului.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania cuprinde evenimente speciale, conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri, diverse secțiuni necompetitive (focusuri naționale, best of-uri, retrospective de autor etc), programe de educaţie media şi artă cinematografică pentru tineri şi adolescenţi, concerte, expoziţii foto, lansări de carte etc.

 

Premii

Premiile competiției oficiale

Trofeul Transilvania - pentru cel mai bun film aflat în Competiţia oficială, în valoare de 10.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului). Premiul nu poate fi acordat ex-aequo.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro (suma aferenta premiului se acordă persoanei sau ansamblului de persoane premiat) 

Juriul poate acorda până la două mențiuni speciale.

Alte premii oferite în festival sunt:  

Premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2000 de euro - unui film din secțiunea competițională What’s Up, Doc? (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului). Premiul nu poate fi acordat ex-aequo.

Premiul FIPRESCI - oferit de către un juriu alcătuit din membri ai Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) unui film de lungmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc.

Premiul Publicului - prin votul publicului, oferit unui film din competiția oficială.

Premiul de Excelenţă - oferit unei personalități din cinematografia autohtonă.

Premiul pentru întreaga carieră - oferit unei personalităţi din cinematografia mondială.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj în valoare de 1500 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului) si servicii de laborator analog în valoare de 10.000 de euro.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj în valoare de 1000 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului) și 5000 de euro în servicii de producție

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut, în valoare de 1000 de euro (suma aferentă premiului se acordă câştigătorului).

Premiul pentru cel mai popular film românesc din festival (Vodafone Heart’s Award) în valoare de 2000 de euro.

 

Criterii de eligibilitate

1. Filmele înscrise în programele competiționale ale festivalului trebuie să fi fost produse (data premierei) după 1 mai 2023.

2. Filmele străine și românești înscrise în Competiția oficială și în competiția What’s Up, Doc? trebuie să nu mai fi fost prezentate în România.

3. Filmele înscrise în secțiunea Zilele Filmului Românesc care nu au mai fost prezentate în România au prioritate în procesul de selecție.

4. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie DCP sau fișier HD.

5. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba română și engleză (dacă filmele sunt vorbite în altă limbă decât în engleză). În cazul în care filmul va fi selecționat, reprezentantul acestuia trebuie să furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză într-un format comun care conține obligatoriu timecode-ul filmului ( .srt, .stl, .sub, .ssa etc). Nu se acceptă fișiere .pdf sau .xls

6. Festivalul NU plătește drepturi de proiecție pentru filmele înscrise în secțiuni competitive (Competiția oficială, Ce se întâmplă, documentarule?) și în Zilele Filmului Românesc).

 

Procedura de înscriere

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere online pe platforma Eventival.com. Regulamentul și formularul pot fi găsite aici: https://vp.eventival.com/tiff/2024 

Pentru înscrierea unui film: dacă filmul există pe Vimeo sau pe alte platforme video, link-ul poate fi inserat în formular, cu un nume de utilizator și o parolă.

În procesul de selecție, pentru toate secțiunile, vor avea prioritate premierele naționale.

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat își asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

 

Termen-limită

1 februarie 2024 pentru filmele înscrise în Competiţia Oficială, Zilele Filmului Românesc (scurt şi lungmetraj), What’s Up, Doc?, secţiunea Lună Plină, Supernova și Fără limită.

Taxe de înscriere

Pentru toate filmele de lungmetraj internaționale, taxa de înscriere este 20 euro, în perioada 16 octombrie -  15 decembrie 2023 (early bird), și 40 de euro în perioada 16 decembrie - 1 februarie 2024.

Filmele românești sunt scutite de taxa de înscriere.   

 

Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa public selecţia TIFF cu o lună înainte de începerea festivalului.

Programul oficial (ordinea, orele de proiecție ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis marelui public. Un număr important de ziarişti acreditaţi din presa scrisă şi audio-video, precum şi distribuitori, vor fi prezenţi la eveniment.

Câștigătorul Trofeului Transilvania și titlul premiat din secțiunea What’s Up, Doc? vor beneficia de maximum două prezentări suplimentare, scutite de taxe de proiecție, în cadrul evenimentelor-satelit organizate sub egida TIFF pe parcursul anului 2024, în alte oraşe, în cadrul Caravanei TIFF Unlimited, la TIFF Sibiu și TIFF Oradea.

Producătorii sau distribuitorii ce deţin drepturile de proiecţie ale filmelor selectate în cadrul secțiunii Scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc vor acorda TIFF, cu titlu gratuit, permisiunea de a fi proiectate și în cadrul evenimentelor Caravana TIFF Unlimited, TIFF Sibiu și TIFF Oradea, pe parcursul anului 2024.

Producătorii sau distribuitorii ce deţin drepturile de proiecţie ale filmelor de lungmetraj din cadrul Zilele Filmului Românesc vor acorda TIFF, cu prioritate, permisiunea de a fi proiectate și în cadrul evenimentelor Caravana TIFF Unlimited, TIFF Sibiu și TIFF Oradea.

Participarea la Festival implică respectarea regulamentului.

 

Reguli pentru filmele selecţionate:

Dacă filmul a fost selectat, deținătorii drepturilor vor fi contactați de echipa festivalului în legătură cu detaliile de participare și lista materialelor necesare.

Suportul de proiecție va fi expediat pe adresa Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap. 4, sector 2, cod poștal 023984, Bucureşti, România, sau pe adresa indicată pe e-mail de departamentul de print traffic.

Data limită de primire a filmelor selecţionate este 1 mai 2024.

Costurile de transport pentru suportul filmului (tur-retur) vor fi suportate de către distribuitorul/producătorul filmului.

Pe perioada în care suportul de proiecție se află în custodia Festivalului, acesta va fi responsabil de toate daunele ce pot surveni din depozitare, exploatare și are obligația de a încheia o asigurare care să acopere aceste situații puțin probabile.

Materialele de promovare pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă la sediul festivalului sau prin transfer online la adresa [email protected], până la 1 mai 2024.

Dosarul de presă și publicitate trebuie să conțină:

  • caiet de presă
  • fotografii din film
  • foto şi bio-filmografia regizorului
  • fotografii ale actorilor din rolurile principale
  • lista de dialoguri (în engleză sau, în mod excepțional, în franceză, într-un format comun care conține obligatoriu timecode-ul filmului - .srt, .stl, .sub, .ssa etc. Nu se acceptă fișiere .pdf sau .xls)
  • posterul filmului
  • trailerul filmului
  • caseta tehnică