Bursa Alex. Leo Serban | TIFF

Bursa Alex. Leo Serban

17.02.2019 15:44
Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 18, deschide perioada de înscrieri pentru Bursa Alex. Leo Șerban.

Inițiativa menită să promoveze spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale, va avea ca premiu principal o bursa în valoare de 2500 de Euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab.

Bursa Alex. Leo Șerban a fost inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative și a fost acordată pentru prima dată în 2012, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în memoria celui mai important critic de film român al ultimelor două decenii și, totodată, prieten drag al festivalului, Alex. Leo Șerban. Dacă la primele trei ediții bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, câștigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de film românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 inițiativa se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

Condiția principală pentru înscrierea la cea de-a cincea ediție a Bursei este vârsta maximă de 35 de ani. Până pe 25 martie, criticii, regizorii sau scenariștii trebuie să trimită CV-urile, scrisorile de motivație și descrierile unor proiecte aflate în lucru. Câștigătorul va fi premiat în cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Totodată, TIFF își propune să sprijine dezvoltarea și realizarea proiectului la care lucrează viitorul bursier, în cadrul programelor specifice pe care le derulează.

Cineaștii care îndeplinesc condiția unică se pot înscrie prin completarea formularului disponibil pe aici https://bit.ly/2GrU2lS

În 2018, bursa a fost acordată regizoarei Eliza Zdru pentru proiectul Lecția, aflat acum în plin proces de producție și planificat a fi finalizat până la începutul anului viitor.

La fel ca în cazul ediției anterioare, o Mențiune specială va fi acordată, și în acest an, unui actor român sub 35 de ani, ce s-a remarcat printr-un evoluție notabilă într-un scurtmetraj sau lungmetraj care a avut premiera în 2018. Lista scurtă a celor propuși pentru această mențiune va fi comunicată, în curând, pe www.tiff.ro. Premiul în valoare de 1000 de Euro, oferit în parteneriat de Conceptual Lab și TIFF, va fi decernat în cadrul Galei de închidere a festivalului. În cadrul ediției din 2018, Mircea Postelnicu a fost premiat pentru rolul interpretat în Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer).

Pentru mai multe informații: alexandra.scinteianu@tiff.ro