Cei trei actori propuși pentru mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban 2019 | TIFF

Cei trei actori propuși pentru mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban 2019

06.06.2019 10:09

Alex Bogdan, Andra Guți și Alexandru Nagy sunt cei trei actori propuși la această ediție TIFF pentru mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban. Fiecare dintre ei s-au remarcat într-o producție românească lansată în 2018, și se califică pentru câștigarea bursei în valoare de 1.000 de euro, oferită în parteneriat de Conceptual Lab și TIFF. Numele actorului premiat fi anunţat în cadrul Galei de închidere TIFF, programată pe 8 iunie, la Cluj-Napoca.

O prezență remarcabilă pe scena teatrului românesc și o apariție populară pe micile ecrane, Alex Bogdan este unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale. Rolul în care s-a remarcat în 2018 este cel al lui Traian, din filmul ,,Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari’’ (r. Radu Jude), câștigător al Globului de cristal la Karlovy Vary. Filmul a fost propunerea României la Oscaruri, anul acesta, și va fi proiectat la TIFF în cadrul Zilelelor Filmului Românesc.

Andra Guți este adolescenta răzvrătită din Alice T. (r. Radu Muntean), rol care i-a adus anul trecut titlul de Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. În filmul inclus în Competiția românească de la TIFF, relația ei complicată cu mama vitregă devine și mai dificilă atunci când tânăra se hotărăște să păstreze o sarcină nedorită. Debutul Andrei pe merele ecran a avut în urmă cu mai bine de 10 ani, pe vremea când era doar un copil.

Alexandru Nagy l-a interpretat pe Mitu din Moon Hotel Kabul (r. Anca Damian), prezent în competiția Zilelor Filmului Românesc. De nerecunoscut în pielea acestui personaj dificil, actorul s-a numărat printre favoriții la titlul de Cel mai bun actor într-un rol secundar, la Gala Premiilor Gopo din acest an. Este una dintre cele mai proeminente figuri din generația sa de actori și semnează regia pentru nenumărate spectacole de teatru.

Bursa "Alex. Leo Şerban" a fost creată în 2012 de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Romanian Film Initiative, în memoria unei personalităţi marcante a cinema-ului românesc, scriitorul şi criticul Alex. Leo Şerban. Este cel de-al doilea an în care această mențiune specială este acordată unui tânăr actor care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj recent lansat. În 2018, câștigătorul premiului a fost Mircea Postelnicu, pentru rolul său din  Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer).