Caravana TIFF ajunge la Bistriţa | TIFF

Caravana TIFF ajunge la Bistriţa

19.07.2013 10:14
Timp de trei zile, în perioada 19 - 21 iulie, în zona Pietonalului Liviu Rebreanu, de la ora 22.00, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul, Odessa şi Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, caravana îşi propune să aducă în atenţia publicului filme de succes din ţările UE şi non-UE.

Cea de-a patra ediţie a Caravanei TIFF are loc în peste 10 oraşe din România. Prima oprire a fost la Buzău, apoi la Timişoara şi Oradea, caravana continuându-şi drumul către Bistriţa. Cu sprijinul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, timp de trei zile, în perioada 19 - 21 iulie, în zona Pietonalului Liviu Rebreanu, de la ora 22.00, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013. 

Vineri, 19 iulie – The Last Black Sea Pirates/Ultimii piraţi din Marea Neagră (regia: Svetoslav Stoyanov). Ultimii piraţi din Marea Neagră înoată în testosteron într-un tărâm al sălbăticiei şi-al legendelor, departe de civilizaţie. Timp de 20 de ani, căpitanul Jack Balena şi echipajul său au băut, visând la şi căutând comoara din Karadere, plaja imaculată pe care ei o consideră acasă. Dar şi alţii au auzit de comorile din Karadere. Când vestea unei schimbări iminente ajunge în această oază îndepărtată, lumea piraţilor se duce de râpă. Îndoiala roade la baza încrederii, apar conflictele şi tensiunile. Din această criză se naşte un basm contemporan despre comorile pe care le vânăm şi cele pe care le găsim.

Sâmbătă, 20 iulie – Lore / Lore (regia: Cate Shortland). În primăvara anului 1945, armata germană se prăbuşeşte dupa ce suferă mai multe înfrângeri. Pe măsură ce Forţele Aliate încearcă să găsească refugiu în patria-mamă, cinci copii încep o călătorie ce va da o nouă dimensiune conceptelor de familie, dragoste şi prietenie. Trebuind să aibă grijă de fraţii ei mai mici după ce părinţii lor nazişti sunt arestaţi, Lore străbate împreună cu ei Germania de după război. Pentru a avea o şansă la viaţă, copiii trebuie să ajungă la casa bunicii lor din Nord. În mijlocul haosului unei naţiuni învinse, Lore îl întâlneşte pe Thomas, un tânăr evreu refugiat, extrem de misterios. Thomas li se alătură în această călătorie, iar Lore descoperă că lumea ei fragilă este zguduită în egală măsură de ură şi dorinţă. Pentru a supravieţui, ea trebuie să înveţe să aibă încredere într-o persoană faţă de care a fost educată să simtă exact opusul.

Duminică, 21 iulie - Life of an Iron Picker/Un Episod din viaţa unui culegător de fier vechi (regia: Danis Tanovic). O familie de ţigani trăieşte departe de un oraş din Bosnia-Herţegovina. Tatăl Nazif strânge metal din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fiare vechi. Mama Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, simte o durere ascuţită în abdomen. La spital i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece: „Zic că a murit”. Riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală. O dramă emoţionantă premiată la Berlin 2013 cu Premiul special al juriului şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor.

Intrarea este liberă.

Caravana Filmelor TIFF/Operation Kino este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul programului MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

Eveniment prezentat de Carlsberg.
Partener principal: UPC.
Recomandat de: Europa FM.
Parteneri media naţionali: Adevărul, Cinemagia, Dilema Veche, FilmReporter.ro. 
Parteneri media locali: Mesagerul de Bistriţa-Năsăud, Radio Transilvania Bistriţa, TV Direct, Răsunetul, Bistriţeanul.