Avanpremieră Holy Spider | Portret Ali Abbasi la Cinemateca TIFF | TIFF

Avanpremieră Holy Spider | Portret Ali Abbasi la Cinemateca TIFF

13.01.2023 11:56
Data: 
Joi, 19 Ianuarie, 2023 - 20:00

Joi, 19 ianuarie, ora 20:00, Cinema Victoria

Bilete: https://www.cinemavictoria.ro/bilete/

Holy Spider / Păianjenul sfânt (r. Ali Abbasi) este povestea unei jurnaliste din Iran, pe urmele unui criminal în serie, într-un film aflat pe lista scurtă de nominalizări la Premiile Oscar 2023 (Cel mai bun film străin).

O proiecție Cinemateca TIFF în cadrul evenimentului Portret de regizor: Ali Abbasi 

Holy Spider / Păianjenul sfânt (r. Ali Abbasi), 1 oră, 56 minute

Jurnalista Rahimi călătorește în orașul sfânt iranian Mashhad pentru a investiga cazul unui criminal în serie care ucide lucrătoare sexuale. Pe măsură ce Rahimi se apropie de demascarea crimelor, presiunile politice si religioase cresc, iar ocazia de a se face dreptate devine din ce în ce mai îndepărtată: criminalul este văzut de mulți ca un erou.

Filmul are la bază un caz real, cel al criminalului Saeed Hanaei numit „Spider Killer”, care între 2000 și 2001 a ucis 16 femei în ceea ce a numit „o misiune sfântă”.

Film distribuit în România de Independența Film. Filmul este nominalizat (lista scurtă) la Premiile Oscar 2023, actrița Zar Amir-Ebrahimi câștigând premiul pentru Cea mai bună actriță la Festival de Cannes 2022. Filmul a primit de asemenea patru nominalizări la European Film Awards 2022, inclusiv pentru regie și scenariu.