Despre | TIFF

Despre

Update iulie 2020: Bursa Alex. Leo Șerban va fi acordată la gala de închidere TIFF, pe 8 august, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. În urma reprogramării, festivalul are loc între 31 iulie și 9 august.

Bursa Alex. Leo Șerban, iniţiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF, în memoria unuia dintre cei mai importanți critici de film români și, totodată, un prieten drag al festivalului, Alex. Leo Șerban.

Dacă la primele trei ediţii, bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, câștigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

Bursa are o valoare de 2500 de euro și este oferită în parteneriat cu Conceptual Lab.

În acest an, Bursa Alex. Leo Șerban este deschisă cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj și tinerilor jurnaliști și critici de film. Pot fi depuse proiecte de lungmetraj – ficțiune sau documentar – aflate în dezvoltare sau pre-producție și proiecte editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog etc). Participanții trebuie să aibă vârsta maximă de 35 de ani. 

Dosarele trebuie să conțină:

  • descrierea proiectului
  • o scrisoare de motivație
  • CV

Dosarele pot fi înscrise până pe 10 martie 27 martie, prin completarea formularului disponibil la acest link: tiff.ro/inscrieri-bursa-alexleo-serban  

Câștigătorul va fi premiat în cadrul celei de-a 19-a ediţii. TIFF își propune să contribuie ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le derulează. Bursierul ediției din 2019 este Lina Vdovîi, cu proiectul Il Bel Canto, un demers profund personal, un documentar despre regăsirea tatălui ei și abuzurile suferite de acesta ca imigrant în Italia. Mențiunea specială pentru un proiect editorial i-a fost oferită lui Iosif Prodan, pentru dokumentar.ro.

Totodată, o Mențiune specială în valoare de 1000 de euro – oferită de Conceptual Lab și TIFF – va recompensa performanța unui actor român sub 35 de ani care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2019. Lista scurtă a celor propuși pentru această menţiune va fi publicată, în curând, pe tiff.ro. În 2019, pe scena galei TIFF a urcat Alex Bogdan, premiat pentru rolul din Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude).

Ediţia cu numărul șase a Bursei Alex. Leo Șerban se desfășoară în parteneriat cu Conceptual Lab, un proiect al Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană.