"Regret!" a fost votat Cel mai bun film european de jurații EFA Young Audience Award din Cluj | TIFF

"Regret!" a fost votat Cel mai bun film european de jurații EFA Young Audience Award din Cluj

07.05.2014 12:52
Tinerii cinefili clujeni au votat, duminică, cel mai bun film european, iar trofeul EFA Young Audience Award a fost acordat regizorului olandez Dave Schram pentru lungmentrajul Spijt! (Regret!).

Cu acest proiect, elevii și-au făcut încălzirea pentru ediția din acest an a programului de educaţie cinematografică pentru elevi – EducaTIFF. Douăzeci dintre participanţii la EFA Young Audience Award vor face parte din juriul EducaTIFF, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2014.

În urma unui mini-maraton de cinema, ce a avut loc în cadrul Young Audience Film Day, în data de 4 mai, copiii din școlile clujene, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, au vizionat împreună trei filme ajunse în finala competiției: Windstorm/ Vijelie, The Contest/ Misiune: competiția muzicală şi Regret!/ Regret!. La final, într-o transmisiune live, reprezentantele juriului din România, Florina Gabriela Martin (14 ani, elevă la Şcoala Gimnazială „Horea, Cloşca şi Crişan” din Turda) şi Astrid Karina Frâncu, au anunțat  filmul câștigător la Cluj - Spijt! (Regret!). Alături de ei, alți aproximativ 1000 de tineri cinefili din 16 țări europene și-au votat filmul preferat. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în aceeași zi, în Erfurt, Germania, în prezența cineaștilor.

“Chiar de la prima ediție, acest proiect inedit ne-a confirmat că municipiul Cluj-Napoca este un centru cultural al cinefililor de toate vârstele. Am fost plăcut surprinși să vedem că această competiție s-a bucurat de succes, iar copiii au dat dovadă de multă maturitate și spirit critic atunci când au analizat filmele. Ei vor avea ocazia să repete experiența în cadrul EducaTIFF, unde sperăm să se implice cu la fel de mult entuziasm”, a spus Ramona Şărbu, coordonator EducaTIFF.

Participanţii la EFA Young Audience Award şi-au făcut încălzirea pentru cea de a 6-a ediție a EducaTIFF, care va aduce, anul acesta, filme premiate la festivaluri internaționale, evenimente speciale, întâlniri cu invitaţi din industria filmului, ateliere și seminarii pentru elevi, precum și o nouă ediție a competiției Tineri Critici de Film. Dintre filmele pregătite anul acesta pentru tinerii cinefili, organizatorii au dezvăluit 3 titluri importante, pentru care elevii din clasele II-XII vor fi invitaţi să scrie o cronică de film şi să participe la competiţia de desemnare a celor mai buni tineri critici de film: Beyond Beyond, Mike says goodbye! şi Mother I love you.

O co-producţie Suedia-Danemarca, lungmetrajul Beyond Beyond, în regia lui Esben Toft Jacobsen, este primul film 3D selectat în programul EducaTIFF. Mitologia greacă şi fabulele nordice au fost un punct de pornire pentru regizorul danez, care relatează povestea lui Johan, plecat într-o călătorie pentru a-şi găsi mama. Beyond Beyond este cel de al doilea film regizat de Esben Toft Jacobsen şi a fost prezentat anul acesta publicului de la Festivalul de la Berlin.

Mike says goodbye! este unul dintre filmele-vedetă ale celei de a 6-a ediţii a EducaTIFF. Semnat de olandeza Maria Peters, lungmetrajul a primit, în 2013, premiul pentru Cel mai bun film pentru copii la Tallinn, precum şi premiul pentru Cel mai bun film la festivalul de la Giffoni. Pelicula prezintă povestea lui Mike, un copil care ajunge în pragul sărbătorilor de iarnă într-un orfelinat. Va reuşi oare Mike să îşi petreacă, în cele din urmă, Crăciunul acasă, alături de mama lui?

Filmul letonului Janis Nords Mother I love you este un alt răsfăţat al festivalurilor de profil: Marele premiu al secţiunii Generation Kplus la Berlinala din 2013 şi premiul pentru Cea mai bună dramă la Festivalul de Film de la Los Angeles 2013. Lungmetrajul aduce în faţa publicului o poveste captivantă despre puterea vindecătoare a adevărului.

Celelalte noutăți vor fi comunicate de organizatori pe site-ul festivalului: www.tiff.ro/educatiff și pe pagina oficială de facebook: www.facebook.com/educatiff.