Muzică norvegiană: pianistul Tord Gustavsen și Einar Stray Orchestra

29.04.2015 13:26

Două seri de concerte în cadrul programului Norwave.

Cu totul aparte va fi concertul susținut de celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen și artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual, duminică, 31 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. „Un stil unic de a cânta la pian”, scrie revista de specialitate „All about Jazz”, apreciind performanțele sale. La cei 44 de ani, Gustavsen este unul dintre cei mai prolifici pianiști actuali, iar muzica sa - sofisticată, dar instant memorabilă. Simin Tander este unul dintre starurile în ascensiune ale genului, îmbinând original jazz-ul occidental cu ritmurile din Orientul Mijlociu.

Marți, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenților cântă Einar Stray Orchestra, una dintre cele mai interesante apariții pe scena muzicală din ultimii ani, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni versatili cu instrumentele la care cântă și cu stilurile pe care le abordează. Recunoscuți din Norvegia până-n Rusia, norvegienii și-au lansat anul trecut cel de-al doilea album, Politricks, și au susținut peste 30 de concerte în Europa.

Concertul va fi precedat de proiecția filmului Beatles (r. Peter Flinth) povestea tandră și amuzantă a prieteniei dintre patru tineri din Oslo, în plină frenezie Beatles, în anii 60.

Muzica norvegiană va răsuna în concerte live la TIFF în cadrul programului NORWAVE, finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.