Suspecți de serviciu
Cinci dintre foștii concurenți la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, Suspecți de serviciu/ The Usual Suspects, aflată la a doua ediție.
Cum competiția este dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, TIFF își propune să urmărească traiectoria celor pe care i-a descoperit și care fac parte acum din cercul, din ce în ce mai extins, al prietenilor festivalului.
Unul dintre ei este islandezul Dagur Kári, care a obținut Trofeul Transilvania 2003 pentru Nói albinói și Premiul Cinemagia 2005 pentru Dark Horse. Virgin Mountain, recent premiat la Tribeca Film Festival cu trei premii importante – Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu și Cel mai bun actor -, este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Kari, despre care juriul declara: „Cu mixul său de umor și pathos, ne-a ajuns la inimă și a rămas acolo”. Lungmetrajul spune povestea lui Fúsi, un barbat singuratic, cu hobby-uri copilărești, care la 43 ani descoperă ce înseamnă să fii cu adevărat adult, atunci când se îndrăgostește pentru prima dată.
Unul dintre cei mai vechi prieteni ai TIFF, chilianul Sebastián Silva, aflat la cel de-al șaselea lungmetraj, revine la TIFF cu Nasty Baby – câștigătorul Premiului Teddy pentru filme cu subiecte LGBT la Berlin și participant la Sundance – este povestea a trei personaje care navighează prin complicațiile deciziei de a da viață. Pentru unul dintre ei, un artist din Brooklyn, al cărui următor proiect este chiar unul despre nou-născuți, și pentru cea mai bună prietenă a sa, care ar urma să fie inseminată artificial, Nasty Baby provoacă granițele părintești, inocența și moralitatea, cu un final surprinzător. După două filme cu Michael Cera, regizorul joacă unul dintre rolurile principale, alături de Kristen Wiig și Tunde Adebimpe, solistul formației TV on the Radio.
De la Cannes, din secțiunea Un Certain Regard, vine Amour fou, regizat de Jessica Hausner, în competiție la TIFF 2002 cu Lovely Rita, iar în 2005 cu Hotel). „Un film misterios, care o să vă bântuie multă vreme”, după cum titrează ARTE. Acțiunea este plasată în 1810, în Berlin, și este inspirată de povestea adevărată a unui scriitor care vrea să se sinucidă, dar nu singur.
Miguel Cohan, câștigătorul Trofeului Transilvania și al premiului pentru Cel mai bun scenariu în 2011, cu Sin Retorno, aduce anul acesta Betibú, un thriller din Argentina în care o scriitoare de romane polițiste noir este rugată de un ziar important să scrie despre „cazul anului”, pentru a acoperi de fapt dedesubturile întunecate ale crimei. Michael Noer, ale cărui filme au câștigat două premii la TIFF (Cea mai bună interpretare în 2013, pentru Nord-Vest; Cea mai bună imagine în 2010, pentru R), revine cu Key House Mirror, o dramă de familie în care stabilitatea unei căsnicii de peste 50 de ani este pusă la încercare.