Membrii juriu

Juriu Competitie

    ANDRAS MUHI

    Bio

    András a absolvit universitatea Eötvös Loránd în 1980. După ce a fost jurist şi apoi director la compania siderurgică Csepel, în 2000 înfiinţează compania de producţie Inforg Studio. De atunci a lucrat ca producător, acumulând o filmografie de peste 25 de lungmetraje, 100 de scurtmetraje, 80 de documentare şi 15 animaţii. Multe dintre aceste filme au fost selectate la festivaluri prestigioase de pe întreg globul.

    Cea mai recentă producţie a sa, Despre trup şi suflet, în regia lui Ildikó Enyedi, a câştigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta. Filmul va avea premiera românească la TIFF, în secţiunea Supernova, înainte de a fi distribuit în cinematografele din ţară la sfârşitul lui iunie.

    CLOTILDE COURAU

    Bio

    Clotilde s-a născut pe 3 aprilie 1969, în Levallois-Perret, Hauts-de-Seine. Mereu atrasă de actorie, și-a făcut debutul în teatru în 1989, în Avarul lui Molière. Un an mai târziu a primit primul rol într-o producție de film, în Le petit criminel, regizat de Jacques Doillon, rol care i-a adus nominalizarea pentru premiul Tânără Speranţă Feminină la gala César și premiul Actrița Europeană a Anului la Premiile Academiei Europene de Film în 1991.

    Actriţă cu o impresionantă carieră în film, teatru și televiziune, a interpretat peste 60 de roluri, trecând cu uşurinţă de la cinema-ul de autor la comedia de public. În 2007 a devenit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

    În onoarea ei, TIFF programează proiecția filmului lui Philippe Garrel În umbra femeilor.

    ELIZABETH KARLSEN

    Bio

    Elizabeth a pus bazele casei de producție Number 9 Films împreună cu Stephen Woolley, în 2002. Cea mai recentă producție este Their Finest, în regia lui Lone Scherfig, și The Limehouse Golem, regizată de Juan Carlos Medina. Ambele filme au avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, unde au fost primite cu entuziasm, şi vor fi lansate în cinematografe anul acesta. În 2015 Number 9 Films a produs Carol, o adaptare premiată a romanului scris de Patricia Highsmith, în regia lui Todd Haynes, și a coprodus Tinereţe, în regia lui Paolo Sorrentino. Elizabeth lucrează acum la post-producția peliculei On Chesil Beach, o adaptare a celui mai bine vândut roman al lui Ian McEwan, cu Saoirse Ronan în rolul principal.

    Elizabeth este membru în consiliul de administraţie al EM Media şi al festivalului de la Edinburgh şi a prezidat Women in Film and TV UK.

    GEOFF ANDREW

    Bio

    Geoff este scriitor, lector, selecționer pentru BFI Southbank, Londra, și consultant de selecţie pentru Festivalul de Film de la Londra. În prezent scrie frecvent pentru publicația Sight & Sound şi a fost mulți ani editor pentru secțiunea de film a revistei Time Out.

    Cărțile sale despre cinema includ, printre altele, studii despre trilogia Trei culori a lui Krzysztof Kieślowski, Nicholas Ray și despre regizorii americani independenți. A contribuit la numeroase antologii de film și abordează subiecte diverse pe geoffandrew.com.

    A făcut parte din juriile festivalurilor de film de la Cannes, Istanbul, Torino, Sarajevo, Morelia, Bruxelles și Londra. Este cadru didactic la National Film and Television School și la London Film School. În 2009, guvernul francez i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

    MARIAN CRIŞAN

    Bio

    Născut în 1976 la Salonta, vestul României, Marian a obținut Licența în Regie de Film și TV la UNATC București în 1999.  A regizat mai multe scurtmetraje, câștigând  premiul Palme d’Or pentru Cel mai bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes în 2008, cu Megatron.

    În 2010, primul său lungmetraj, Morgen, a câștigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 63-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno. În 2012, al doilea lungmetraj, Rocker, a avut premiera la cea de-a 60-a ediție a Fetsivalului Internațional de Film de la San Sebastian.  În 2015, Orizont a fost selectat în competiția Tallin Black Nights. În 2016, a regizat mini-seria TV Valea Mută pentru HBO Europe.

Juriu ZFR Lungmetraj

    CORINA ŞUTEU

    Bio

    Cariera Corinei Şuteu a început în România: critic de teatru, director al UNITER şi Theatrum Mundi. A continuat în Franţa şi New York, ca iniţiator, coordonator şi dezvoltator de instituţii si programe culturale, expert şi formator în management şi politici culturale.

    A fost director al Institutului cultural Român de la New York şi presedinte al EUNIC SUA, fondator şi preşedinte al asociaţiei FilmETC şi al festivalului de film românesc Making Waves, de la Lincoln Center. A publicat în presa internaţională de specialitate zeci de rapoarte despre internaţionalizarea schimburilor culturale şi politicile culturale europene. A fost Ministru al Culturii în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş.

    În prezent Corina Şuteu este consultant cultural internaţional, preşedinte FilmEtc şi curator al spaţiului Insula 42 împreună cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi.

    JONATHAN ROMNEY

    Bio

    Jonathan locuiește la Londra. Are o rubrică săptămânală online pentru Film Comment, scrie constant pentru  The Observer, Sight & Sound, Screen Daily și alte publicații, şi predă la National Film and Television School.

    Este co-scenarist al filmului History’s Future, regizat de  Fiona Tan. Este scenarist și regizor al scurtmetrajelor L’Assenza și A Social Call. A scris despre Atom Egoyan și a publicat o colecție de studii critice, “Short Orders”.

    MARCIN PIENKOWSKI

    Bio

    Din 2016, Marcin este regizor artistic al T-Mobile New Horizons International Film Festival din Wrocław, Polonia. Este lector, istoric de film, editor și co-autor al mai multor cărți despre film.

    Între 2011 şi 2015 a fost purtător de cuvânt şi director de PR & marketing pentru T-Mobile New Horizons IFF, American Film Festival și New Horizons Cinema din Wrocław - cel mai mare cinematograf de artă din Europa.

    A lucrat ca specialist în comunicare pentru multe producții poloneze, de la pelicule ale unor autori multi-premiaţi la blockbustere extrem de populare. 

Juriu ZFR Scurtmetraj

    COSIMA FINKBEINER

    Bio

    Cosima s-a născut în nordul Germaniei. După un an petrecut în Australia, a studiat Științele Comunicării în Anglia, a administrat un cinematograf de artă și a lucrat ca voluntar la festivalul de film de la Cambridge.

    A urmat cursurile de Master în Cultura Media în Olanda. A colaborat pentru o scurtă perioadă de timp cu German Films și a călătorit luni întregi în America de Sud. În 2012 s-a alăturat companiei de world sales Beta Cinema, cu sediul la München, unde se ocupă de relaţia cu festivalurile.

    MIRA STALEVA

    Bio

    Mira Staleva a fost activă în mai multe zone ale lumii audiovizuale în ultimele două decenii. Este managing director al Festivalului Internaţional de Film de la Sofia şi programator şi director al Sofia Meetings, piaţa de coproducţii afiliată festivalului. Răspunde de principalele activităţi ale companiei Art Fest Ltd, specializată în consultanţă, dezvoltare, producţie, distribuţie şi exploatare cinematografică.

    În 2016 a coprodus Regele Belgiei, în regia Jessicăi Woodworth şi a lui Peter Brosens, cu premiera la festivalul de la Veneţia şi proiectat acum în deschiderea TIFF 2017! Este membru al Academiei Europene de Film şi face parte din comitetul de selecţie al Premiului LUX.

    NERINA T. KOCJANCIC

    Bio

    Nerina este absolvit secţia de literatură comparativă și filosofie a Facultății de Arte din Ljubljana. A scris cronici de film pentru mai multe ziare, reviste și alte publicații din Slovenia. În 2001 a scris și a regizat filmul documentar de 30 de minute People from the Planet Orient, pentru  TV Slovenia.

    În 2011 a realizat o broșură despre actrița slovenă Majda Potokar. În 2017 a terminat de scris “Dialogues with Filip”, un volum de dialoguri cu regizorul sloven Filip Robar Dorin.

    Din 1995 lucrează pentru Centrul Naţional al Cinematografiei din Slovenia, unde este responsabilă de promovarea filmelor locale. Din 2005 reprezintă Centrul la  organizaţia European Film Promotion. Este membră a Academiei Europene de Film.

Juriu FIPRESCI

    CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN

    Bio

    Născută în 1970, Clementine a studiat Jurnalism și Film la Universitatea din Amsterdam. Este printre altele editor contributor la ghidul olandez de televiziune VARAgids și la publicația de Volkskrant.

     

    EFSTRATIOS KERSANIDIS

    Bio

    Născut în Salonic, Grecia, în 1957, Efstratios este critic de film, jurnalist şi producător de emisiuni radiofonice. A urmat Facultatea de Ştiinte Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a absolvit Institutul de Jurnalism din Salonic. Autor al multor articole despre cinema, a fost timp de doi ani vicepreşedintele Uniunii Criticilor de Film din Grecia.

    MICHAL OLESZCZYK

    Bio

    Michał este critic de film și profesor în Varșovia. Predă film la Departamentul de Arte Liberale din cadrul Universității din Varșovia. În 2012 a fost numit Criticul anului de Institutul de Film Polonez și a lucrat ca director artistic al Festivalului de Film Gdynia între 2013 și 2016.

    După ce a susținut o teză de doctorat despre critica lui Pauline Kael, a predat film la mai multe universități din Polonia și a lucrat ca selecționer pentru Off Plus Camera International Film Festival.

Juriu Competiția Locală

    COSMIN BUMBUŢ

    Bio

    Cosmin a făcut 20 de ani fotografii de modă şi de publicitate. La 40 de ani s-a hotărât să lucreze doar la proiectele în care crede. A publicat Bumbata, un album despre viaţa deţinuţilor din Penitenciarul Aiud, care a câştigat două premii de design.

    A câştigat mai multe premii de fotografie, printre care premiul I la secţiunea Arhitectură a concursului Sony World Photography Awards, cu proiectul Camera Intimă. Din 2013, trăieşte şi călătoreşte într-o autorulotă, împreună cu partenera lui, jurnalista Elena Stancu. Debutul lor în lungmetraj, Ultimul căldărar, va fi proiectat în secţiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017.

    Poveştile lui Cosmin pot fi savurate pe Teleleu.eu. 

    ZEV DEANS

    Bio

    Zev Deans a regizat mai multe videoclipuri neliniştitoare şi premiate. Este forţa catalizatoare din spatele Panorama Programming, cu sediul în Brooklyn, New York.

    Cele mai recente proiecte ale sale include regizarea unui scurtmetraj Alien pentru studiourile 20th Century Fox, filmarea unui videoclip în Transilvania în colaborare cu Kodak Film şi restaurarea şi reunirea, în colaborare cu Leslie Barany, a unor filme nemaivăzute pe marele ecran de şi despre legendarul suprarealist H.R. Giger. Aceste filme pot fi văzute la TIFF 2017 în secţiunea Portret H.R. Giger!

    LESLIE BARANY

    Bio

    Născut în Budapesta, Ungaria, Les s-a mutat în Statele Unite la vârsta de 11 ani. După mulți ani ca publicitar premiat și designer grafic, și-a reprofilat cariera spre colaborări cu un grup unic de artiști și fotografi. A coordonat împreună cu H.R. Giger lansarea mai multor sculpturi şi afişe în ediţie limitată. Este, de asemenea, curatorul unor expoziții inovatoare.

    La editura sa, Barany Books (Scapegoat Publishing), a conceput și publicat “Carnivora - The Dark Art of Automobiles”. Les este şi actor şi va apărea în filmul Astrid’s Saints, o dramă polițistă a cineaștilor italieni premiați Mariano Baino şi Coralina Cataldi-Tassoni.