Expoziții cu vernisaj la TIFF.17
Expoziții foto, de artă și multimedia completează programul activităților la TIFF 2018
Ampla retrospectivă pe care TIFF.17 i-o dedică legendarului regizor Ingmar Bergman cu ocazia împlinirii a 100 de ani de nașterea acestuia, include și expoziția Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, găzduită de Muzeul de Artă. O selecție de fotografii şi materiale multimedia îl prezintă pe marele regizor şi patru dintre cele mai importante filme ale sale, dezvăluind puternica influență pe care Bergman, în calitatea sa de producător de film emblematic şi trendsetter reticent, a avut-o asupra modei şi artei. Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Swedish Institute, Swedish Film Institute și Ingmar Bergman Foundation. Vernisajul va avea loc pe 26 mai, ora 17:00, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului.
Artiștii momentului sunt și ei prezenți în TIFF 2018 cu cele mai recente proiecte. Partidul te vrea tuns, un proiect al Asociaţiei Forum Apulum, propune o călătorie vizuală prin istoria comunismului din România, dedicată păstrării memoriei și combaterii miturilor, propusă de. În cadrul vernisajului programat sâmbătă, pe 26 mai, de la ora 18:00, în H33, va fi lansat și Ghidul ilustrat al comunismului românesc, o istorie incomodă a celor 50 de ani de dictatură, ilustrată de artiști autohtoni consacrați. Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid. Istoria României este și tema expoziției de fotografie găzduită de Muzeul de Artă,între 25 mai și 3 iunie. Photo Historia include o colecţie unicat de fotografii de epocă din prima jumătate a secolului XX, expuse în cadrul secțiunii care celebrează Centenarul Marii Uniri la TIFF 2018.
Două expoziții multimedia aparținând unor artiști din generații diferite, respectiv Alexandru Antik Sándor și Paul Mureșan, sunt aduse laolaltă în spațiile Galeriei Quadro 21, între 28 mai și 3 iunie. Numitorul comun între cele două proiecte „Latent diagrams” de Antik și „Ai de capu’ meu” de Mureșan este întrebuințarea unei multitudini de instrumente (animație, video, digital art, instalație, sunet, desen) pentru a da naștere unor metafore a modului în care omul funcționează și se raportează la el însuși și la lumea înconjurătoare. Publicul îi va întâlni pe cei doi artiști la vernisajul programt luni, pe 28 mai, de la ora 18.00.
Pe 29 mai, de la ora 18:00, iubitorii de fotografie vor avea ocazia să-l întâlnească pe regizorul Dragoș Hanciu, autorul unui studiu vizual despre migraţie, identitate și dor de casă, prezentat la TIFF în cadrul expoziției Hometown. În aceeași zi, Mircea Albuțiu își dă întâlnire cu publicul la vernisajul expoziției de fotografie documentară Khozyain, inspirată de povestea unui cazac izolat, de 40 de ani, într-o comunitate a rușilor lipoveni din Delta Dunării. Lucrările celor doi artiști vor putea fi admirate zilnic, la Galeriile Minerva.