Festivalul de film horror Lună Plină se întoarce la Biertan

31.07.2024 17:37

După o pauză de câțiva ani, cea de a 9-a ediție a festivalului de film horror și fantastic Lună Plină va avea loc în comuna Biertan din județul Sibiu între 9 și 11 august. Dedicat cinefililor, dar și iubitorilor de natură și patrimoniu, festivalul Lună Plină propune un program care include premiere de film, proiecții outdoor ale unor capodopere de gen, deja celebrul Ghost Hunt, dar și trasee prin natură, degustări de produse tradiționale și activități pentru copii. Biertan, una dintre primele așezări germane din Transilvania (1283) cu o piață centrală vegheată de o impresionantă biserică fortificată, devine astfel cadrul gotic ideal pentru fanii poveștilor de groază. 

Biletele și abonamentele pentru Lună Plină #9 au fost puse în vânzare online - https://lunaplina.eventbook.ro/ Spectatorii pot achiziționa bilete individuale doar pentru proiecții, dar și abonamente care includ cazare în campingul festivalului. Programul complet și mai multe detalii pot fi descoperite pe https://lunaplinafestival.ro/ 

„Ca toate inițiativele mici, clădite pe munți de pasiune, Lună Plină a strâns în jur o comunitate dedicată. Chiar dacă evenimentul nostru a luat o pauză, la primele semne că vrem să-l readucem pe agenda anului am primit foarte multă susținere. Suntem entuziasmați deci să ne revedem la Biertan. Cred că avem un program de filme puternic, cu premiere super așteptate. E ușor de spus că Lună Plină e un festival de horror care se desfășoară într-un sat idilic din Transilvania, vara. Dar, de fapt, e mult mai mult de atât. Dar trebuie experimentat, nu explicat”, spune Oana Giurgiu, regizor și manager-ul Lună Plină.

Lună Plină #9 se va deschide cu premiera Longlegs – Colecționarul de suflete (r. Osgood Perkins, SUA, 2024) unul dintre cele mai așteptate filme horror ale anului. 

Celebrul Nicolas Cage este greu de recunoscut în această poveste cutremurătoare, unde joacă rolul unui criminal în serie obsedat de agenta FBI care încearcă să-l prindă. Cu un succes extraordinar peste Ocean, Longlegs se vede în premieră absolută pentru România la Lună Plină, urmând să fie distribuit de Transilvania Film în cinematografele din toată țara începând cu 6 septembrie

Abigail se joacă cu convențiile și livrează o comedie horror spumoasă despre un vampir copil expert în manipulare, iar Noaptea Masacrului (r. Franck Khalfoun, 2023, SUA) urmează o rețetă aproape clasică pentru tensiune și suspans, când un lunetist sociopat ia pe toată lumea în vizorul armei sale. Programul include și producții indie care au fost selectate și la ultimele ediții TIFF, cel mai mare eveniment cinematografic din România: Vampir umanist caut sinucigaș (r. Ariane Louis-Seize, Canada, 2023) – un coming of age despre o adolescentă vampir prea empatică pentru a omorî pe cineva, Măsuța de cafea (r. Casas Caye, Spania, 2022), o poveste stranie despre un cuplu care își cumpără un nou obiect de mobilier aparent obișnuit, sau Cut! (r. Michel Hazanavicius, Franța, 2022), o poveste cu zombie pe cât de amuzantă, pe atât de sângeroasă. Spectatorii vor avea ocazia să urmărească și un film românesc: Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu, 2024) cu Șerban Pavlu, Rodica Lazăr și Dorian Boguță într-o poveste pe alocuri absurdă, violentă, plină de umor, dar niciodată plictisitoare. 

The Rocky Horror Picture Show  (r. Jim Sharman, SUA, 1975) este una dintre capodoperele clasice din program, filmul fiind proiectat la fiecare ediție din Lună Plină.

Proiecțiile în aer liber vor avea loc la Grădina Méliès (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohială) și la Cinema Vertigo (curtea interioară a Școlii generale din apropierea campingului).

Pentru cazare, pe lângă pensiunile tradiționale din zonă, cinefilii vor avea la dispoziție un camping îngrădit și păzit, dotat cu dușuri și toalete publice, un punct de predare a obiectelor de valoare și barul “La Tăruș”. Mai multe detalii despre cazare și program sunt pe https://lunaplinafestival.ro/ 

 

---- 

Lună Plină este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și prezentat de Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Prezentat de Banca Transilvania

Cu sprijinul CNC, Primăria Comunei Biertan, Școala Gimnazială Biertan

Sponsor: Pepsi, PMA

Parteneri media: Rock FM, TVR Cluj