Juriul tinerilor francofoni la TIFF.23

30.05.2024 16:45

Cinci tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările film, teatru și filosofie, limbi străine sau cooperare internațională vor viziona anul acesta 8 filme de limbă franceză din Franța, Canada,  Belgia și Luxemburg, pentru a acorda Premiul TV5 Monde și Institutul Francez. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România.

Mentorul Juriului Tinerilor Francofoni este Corina Șuteu, consultant cultural și fost ministru al culturii. 

 

Selecția celor cinci membri ai Juriului a fost coordonată de Dora Zegrean, responsabilă de cooperare universitară a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.

 

Filmele ce urmează a fi jurizate sunt: 

 

Nedoriții. Blocul 5 nu se predă. (Les Indesirables (Batiment 5), dir. Ladj Ly, Franța, Belgia)

Omul de argilă (L'homme d'argile, dir. Anais Tellenne, Franța, Belgia)

Amal (Amal, dir. Jawad Rhalib, Belgia, Franța)

Testament (Testament, dir. Denys Arcand, Canada)

Vampir umanist caută sinucigaș (Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person, dir. Ariane Louis-Seize, Canada)

Viață de câine (Life's A Bitch, dir. Xavier Seron, Belgia)

Bestia (La Bete (The Beast), dir. Bertrand Bonello, Franța, Canada)

Tăcere (A Silence, dir. Joachim Lafosse, Belgia, Luxemburg, Franța)

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2024 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, și Institutul Francez din România continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al unsprezecelea an consecutiv.

 

Iată, mai jos, o prezentare a celor cinci membri ai Juriul tinerilor francofoni de anul acesta.


Andrada Moruțan este studentă în primul an la masterul de Film and Audiovisual Studies de la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Programul de master o pregătește în mod special pentru a curatoria programul unui festival de film, dar și pentru a-și forma ochiul în vederea analizării unui produs audio-vizual din multiple perspective tehnice sau sociale. Ea a avut ocazia de a-și exersa limba franceză, studiată în clasele 1-12 în ciclul primar și liceal, și de a-și îmbogăți bagajul de informații și cultură prin programul Erasmus internship de 3 luni în Paris, în anul 2019, la Association Parisienne des Artistes Roumains. Acolo a lucrat la organizarea festivalului de scurtmetraje Trashxploitation Festival, al cărui scop era de a expune, printr-o rețea de colaborări cu artiști internaționali, scurtmetraje care adoptă subiectul “trash” în procesul de producție sau narațiune.

Ulterior, aceste experiențe au fost integrate de Andrada în cel mai recent proiect din care a făcut parte, For You International Film Festival din Bistrița, care a avut prima ediție în 2023. Anul acesta, ea o asistă pe Mariam Hamdy, director artistic al festivalului, în procesul de curatorie pentru secțiunea de scurtmetraje. 

 

Cristiana-Georgiana Sabou este studentă în anul I la Facultatea de Litere, specializarea limbi moderne aplicate, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Limbile pe care le studiază sunt franceza și engleza. Cristiana a fost întotdeauna pasionată de industria cinematografiei și se consideră o cinefilă împătimită. În cadrul parcursului ei academic a avut ocazia să vizioneze peste 300 de filme și, cu un ochi critic, să analizeze diferitele criterii care fac ca o peliculă să fie de calitate. În plus, a participat la concursuri de analiză culturală care necesitau cunoștințe vaste despre pictură, cinematografie și literatură. 

Interesată de tot ce ține de cultura din Hexagon, pe perioada liceului, Cristiana a făcut parte dintr-o trupă de teatru francez, fiind astfel familiarizată cu practicile artistice și cu jocul actorilor. În calitate de jurat, Cristiana promite că va demonstra o obiectivitate impecabilă, atenție la detalii și spirit de echipă și cooperare.

 

Maïtena Houliat are 25 de ani, este franco-română și absolventă a Institutului Francez de Modă din Paris. În prezent, este studentă în anul I la Filosofie, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Pasiunea ei pentru cinematografie a început de la o vârstă fragedă și s-a dezvoltat de-a lungul anilor, culminând cu un stagiu de două săptămâni în timpul liceului la cinematograful Elvire Popesco din București.

Deși designul vestimentar a rămas prima sa opțiune, Maïtena nu a abandonat pasiunea pentru cinema. Pe parcursul studiilor în Franța, a profitat de diversitatea și bogăția culturii cinematografice, învățând să o studieze și să o aprecieze. În plus, prin prisma studiilor de filosofie, a învățat să cerceteze și să analizeze o operă cu rigurozitate și detașare.

 

Florence Devaux, în vârstă de 22 de ani, face un stagiu de practică la Institutul Francez din România la Cluj-Napoca de la începutul lunii martie, în cadrul ultimului an de masterat în relații internaționale. Franțuzoaică, ea a studiat la Strasbourg timp de 5 ani, dar a dezvoltat un interes pentru România când a venit aici vara trecută. 

Își dorește să facă parte din juriu datorită interesului său pentru cinematografie și dorinței de a descoperi noi producții francofone. Este curioasă și, pe perioada studiilor, și-a dezvoltat abilități de analiză care îi vor permite să urmărească filmele cu atenție și discernământ.

 

Originar din Brașov, Ștefan-George Popa are 23 de ani și este masterand la Studii Politice Europene Comparate, în cadrul Facultății de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Ștefan și-a finalizat studiile de licență la Facultatea de Litere din cadrul aceleiași universități, specializarea franceză-norvegiană și a petrecut un semestru în Franța, cu o bursă Erasmus, la Universitatea din Lille.

Ștefan-George este pasionat de film. Anul trecut, și-a susținut lucrarea de licență pe tema influenței cinematografiei internaționale asupra literaturii franceze. În această lucrare, a analizat romanul „Omul care râde” de Victor Hugo și trei adaptări cinematografice din trei țări diferite: un film american mut din 1928, un film italian din 1964 și un film francez din 2012. 

Ștefan-George este interesat să acumuleze experiență în analiză cinematografică și gândire critică, și consideră că participarea la acest juriu reprezintă o provocare interesantă pentru orice individ.