Prima ediție a Full Moon Creative Lab se încheie cu cea de-a treia rezidență creativă la Transilvania IFF.23
Prima ediție Full Moon Creative Lab, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană și dedicat scenariștilor specializați în seriale TV de gen – thriller, horror și fantasy –, ajunge la final după 3 rezidențe creative în Transilvania, în cadrul cărora participanții au fost mentorați de profesioniști internaționali de renume.
Acest program se concentrează pe îmbunătățirea abilităților de scriere colaborativă a creatorilor de seriale într-un context european. Anul acesta, juriul a selectat trei proiecte distincte: Aurora, un thriller scris de scenarista română Adina Istrate; ICU - Immortal Care Unit, un proiect horror-fantasy scris de scenaristul italian Giulio Rizzo; și Negative Split, un thriller scris de scenarista slovenă Barbara Skubic. În plus, alți nouă scenariști talentați – Barry Murphy (Irlanda), Rosella di Campli (Italia), Richard Karpala (Polonia), Sînziana Cojocărescu (România), Nadya Todorova (Bulgaria), Greg Simmons (Irlanda), Cristina Iliescu (România), Attila Veres (Ungaria) și Rafael Alberto Garciolo (Germania) – au fost selectați în urma open call-ului și alocați unuia dintre cele trei proiecte, formând trei grupuri care au pornit într-o colaborare creativă de un an.
Cei 12 participanți au fost împărțiți în 3 grupuri, care au dezvoltat scenariile de la ideea de bază până la outline-ul primului sezon și episodul pilot.
Această a treia rezidență marchează, de asemenea, finalul primei ediții și se va încheia cu o sesiune de pitching la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în fața unor profesioniști influenți din industrie, inclusiv producători, difuzori, agenți de vânzări, reprezentanți ai posturilor TV și ai marilor platforme de streaming. În seara zilei de 21 iunie, un proiect din prima ediție va fi premiat.
Producătorul Eilon Ratzkovsky, scenaristul și regizorul Geo Doba și scenaristul și producătorul Arnaud Louvet sunt principalii facilitatori ai programului. Sesiunea de pitching va fi pregătită în avans cu ajutorul psihologului Agathe Berman, iar membrii juriului Mirela Năstase (Director Drama la ZDF Studios), Anna Fukada (Editor de Comisie Dramă la ARTE France) și Simon Perry (regizor și producător) vor selecta proiectul câștigător, care va primi Premiul Full Moon Creative Lab pentru Dezvoltare în valoare de 5.000 euro oferit cu sprijinul Uniunii Europene.
„Cred că ceea ce s-a întâmplat în acest program în ultimul an a depășit toate așteptările noastre, de la selecția participanților la implicarea facilitatorilor și contribuția semnificativă a experților internaționali care au pregătit masterclass-uri și sesiuni practice de feedback. Grupurile sunt coezive, comunicarea lor a fost constantă și conexiunea lor este palpabilă. Acest program a scos ce e mai bun din participanți", a declarat Ileana Cecanu, managerul de proiect al Full Moon Creative Lab.
Full Moon Creative Lab își propune să îmbunătățească procesul creativ prin conectarea talentelor europene din toate statele membre și cultivarea unor practici de co-scriere de înaltă calitate, cu scopul final de a livra conținut european de primă clasă, inovator și competitiv, axat pe seriale de gen.
O nouă ediție va fi anunțată în curând.