TIFF și IOCN: Parteneriat pentru prevenția și diagnosticarea precoce a cancerului, precum și pentru accesul la tratamente noi

19.06.2024 10:25

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a marcat un moment special prin colaborarea cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), MSD România și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), subliniind importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului. Participanții au primit fundițe și brățări verzi fluorescente, simboluri ale luptei împotriva cancerului și ale speranței pentru viitor. Într-un gest de solidaritate, participanții la Gala de Deschidere TIFF și-au pus brățările în același timp, creând un moment de unitate și susținere care a luminat festivalul.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat: „TIFF este un spațiu al conștiinței sociale și al implicării comunitare. Suntem onorați să colaborăm cu IOCN pentru a sublinia importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului.”

***

Cu peste 100.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România, aproape un sfert de milion de persoane sunt afectate, direct sau indirect, de cancer în fiecare an. Din acest total, peste 45.000 de afecțiuni oncologice noi sunt diagnosticate la femei, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (28%), cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7.4%) și cancerul pulmonar (7%). În timp ce, în România, mortalitatea prin cancer a crescut cu 1% în rândul femeilor în perioada 2011-2019, în UE ea a scăzut cu 5 % în rândul femeilor. Mortalitatea în rândul femeilor tinere 15-64 de ani este cu 27% mai mare față de media UE.

În ceea ce privește prevenția, România înregistrează cele mai mici rate de participare la serviciile de testare (screening) pentru cele 3 cancere recomandate, cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal. Doar 1 din 10 femei a efectuat o mamografie în ultimii 2 ani si doar 3 din 10 au beneficiat de un test de screening pentru cancerul de col uterin. 

Aceste statistici alarmante contribuie la poziționarea României pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ratele de mortalitate prematură cauzate de cancerul de sân (139% comparativ cu rata mediană din UE27) și de cancerul de col uterin (462% comparativ cu rata mediană din UE27). 

Prin activitatea desfășurată la TIFF, IOCN dorește să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului, atrăgând atenția asupra nevoii urgențe de acces la tratamente moderne și eficiente Această inițiativă nu doar că subliniază angajamentul continuu al IOCN față de sănătatea publică, dar și marchează 95 de ani de existență, reafirmând rolul său crucial în lupta împotriva cancerului la nivel local și național.