Muzeul de Artă redevine scena de muzică TIFF.24

Ca în fiecare an, Muzeul de Artă se transformă în scena de muzică la cea de-a 24-a ediție TIFF! Între 14 și 22 iunie, artiști din România, Republica Moldova, Germania, Ucraina, SUA, Canada sau Franța vor pregăti show-uri indie, alternative rock, jazz, post punk, folk sau hip-hop pentru clujeni și invitați. Spațiul din curtea Muzeului de Artă se va deschide de la ora 17:00 și include un bar și o zonă de lounge. Concertele vor avea loc zilnic de la ora 19:00.
Biletele pentru concerte au fost puse în vânzare online pe tiff.eventbook.ro

EYEDROPS - Visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși. Concertele lor au fost descrise ca fiind în mod paradoxal energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare sinceritate.
EYEDROPS și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, trupa și-a consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau "Mai Stai".

Amphitrio este un proiect de jazz contemporan iniţiat în anul 2020, avându-i în componenţă pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuţionistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundaţie solidă în muzica clasică și alternativă.
Povestea din spatele acestui trio vorbește despre prietenie, despre plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, indiferent de faptul că fiecare dintre cei trei activează simultan în multiple alte proiecte.

Povestea lui Gudrun Gut se întinde pe parcursul multor ani, scene și sunete, începând cu subcultura „diletanților ingenioși” din Berlinul anilor ’80, ca parte din Mania D, Einstürzende Neubauten și Malaria!, până la Matador și un amplu catalog solo al lucrărilor sale ulterioare.
Talentele ei depășesc sfera muzicii, incluzând și fondarea unor case de discuri (imprinturile influente Moabit Musik și Monika Enterprise), activitatea de prezentatoare și producătoare radio alături de Thomas Fehlmann (10 ani de Oceanclub Radio pentru RadioEins), organizarea de seri în cluburi (colectivul de pop electronic progresiv Oceanclub), curatoriat de festivaluri (împreună cu Fehlmann/Meteo pentru MarkeB, sau în prezent UM-Festival) și recente colaborări experimentale feministe (Monika Werkstatt).
Concertul Gudrun Gut este posibil la TIFF.24 cu sprijinul Centrului Cultural German Cluj-Napoca.
Kostiantyn Pochtar, cunoscut mai bine sub numele de Postman, și-a început odiseea muzicală la Kyiv, compunând cântece intime de tip „city folk”, doar cu o chitară și o muzicuță. Primele sale piese surprindeau farmecul cotidian al vieții urbane din orașul natal, oferind un sunet acustic, neșlefuit, care reflecta atmosfera locurilor familiare. Una dintre aceste compoziții timpurii, „Kyivski Vulytsi” (Străzile Kievului), a avut un succes răsunător și este considerată de mulți drept un imn neoficial al capitalei Ucrainei.
De-a lungul anilor, Postman a explorat teritorii muzicale necunoscute. Noi peisaje sonore, aflate la granița dintre psihedelicul blând și art pop, au devenit tot mai bogate și mai complexe, redefinind muzica folk tradițională și oferind ascultătorilor o călătorie prin teritorii familiare, dar mereu surprinzătoare.

Chiral este un duo muzical din Transilvania, cu un stil fluid din punct de vedere al genurilor, fondat de Sigílio Scattolini și Chill the Great. Au apărut în peisajul muzical anul trecut, odată cu lansarea single-ului de debut „River Bank Hotel” și a primului lor EP, „Opqosite Words”. Amestecul lor convingător de R&B alternativ, soul și influențe din jazz-ul new wave britanic le oferă un sunet luxuriant, dar plin de energie.
Începând din acest an, Chiral cântă alături de o trupă live, promovând atât primul EP, cât și piese de pe viitorul lor material discografic.

Sorvina, născută la New York și stabilită acum la Berlin, este o artistă al cărei muzică este la fel de dinamică și în continuă evoluție ca și povestea ei de viață. Crescută într-o suburbie (relativ) liniștită a NYC-ului, Sorvina și-a descoperit pentru prima dată vocea în lumea folk-ului, unde melodiile ei acustice și lirismul tragicomic pictau imagini vii ale lumii sale interioare. Însă, pe măsură ce își continua călătoria personală și artistică, Sorvina a ajuns să fie suficient de curajoasă pentru a-și recunoaște unul dintre cele mai ascunse și adânci visuri: acela de a deveni rapper, fără nicio ironie.
Acum, bine ancorată în peisajul vibrant al hip-hop-ului, Sorvina și-a îmbrățișat dragostea naturală pentru ritm și rimă, îmbinând rădăcinile sale narative cu bătăile molipsitoare și complexitatea lirică a noului său gen. Fiecare piesă este un capitol din povestea ei continuă, oferind ascultătorilor o privire intimă în viața sa — de la provocările și bucuriile identității sale până la mișcarea constantă care definește existența ei.

Formată în 2001 și denumită după albumul lansat în 1996 de artistul și producătorul israelian de dub Badawi, trupa Bedouin Soundclash a atras aprecieri critice încă de la debut, odată cu albumul Root Fire (2001). Consacrarea internațională a venit odată cu cel de-al doilea album, Sounding a Mosaic (2004), care a propulsat trupa pe scena globală. Succesul acestui material a dus la o serie de concerte cu casa închisă și apariții la festivaluri din întreaga lume.
Albumul include hitul de mare succes „When The Night Feels My Song”, produs de legendarul Darryl Jenifer (membru al formației hardcore Bad Brains). În 2006, Bedouin Soundclash a câștigat primul său Premiu JUNO, la categoria Cel mai bun nou grup din Canada, și a înregistrat un succes notabil în topurile din Marea Britanie, obținând totodată numeroase distincții în Europa.

Ia patru jazzmani pasionați de improvizație și de clubbing techno și obții Photons, noul proiect al pianistului Gauthier Toux, la fel de potrivit pentru dans cât și pentru ascultat.
Într-o noapte, bașii te lovesc în stomac, îți zguduie oasele, îți urcă pe șira spinării și îți tulbură mintea până când aceasta cedează – acesta este tipul de transă pe care muzica electronică îl poate produce. Pentru Gauthier Toux, revelația a venit într-o seară din 2016, într-un club din Lausanne, unde punea muzică un DJ de techno. Pianist cu pregătire clasică, la acea vreme, adept al jazzului cerebral, a fost lovit fizic de sunetele sintetice și de ritmul impus de mașini, într-atât încât experiența a sfărâmat întregul edificiu pe care și-l construise ca instrumentist academic. Așa a luat naștere proiectul Photons.
Concertul Photons la TIFF.24 este parte din este posibil cu sprijinul Institutului Francez din Cluj-Napoca și cu cel al Ambasadei Republicii Franța în România.

Valeria Stoica este o artistă indie-pop din Republica Moldova. Ea are o conexiune profundă cu natura, locul în care și-a petrecut copilăria și care continuă să o inspire. Primul ei single oficial – „Remember” – a fost o mare surpriză pentru ascultătorii de indie-pop din România. De asemenea, s-a dovedit a fi un succes internațional, cu ascultători pe Spotify din întreaga lume.
De atunci, Valeria a lansat câteva piese de succes, precum „Distanțe”, „Just a Boy”, „Poate”, „Empty Air”, care i-au adus apariții la festivaluri muzicale precum Electric Castle și Summer Well, dar și concerte solo în toată țara. De asemenea, a avut onoarea de a deschide concertele unor artiști renumiți precum Lucy Dacus, Passenger și Jacob Lee.
***
Ne puteți urmări pe:
tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relații interetnice – DRI, Primăria Comunei Florești, Europa Creativă – MEDIA
Sub-egida: UNESCO City of Film
Prezentat de: Banca Transilvania
Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL România, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL România, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, Nova Power, HelpNet, Voxa, Betfair Romania Development, McDonalds, Foundever, Transgaz, Farmec, Energobit, Jidvei, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Radisson Blu, Caii de la Letea, Rivus, E-ON, Compania de Apă Someș, Conceptual Lab by Theo Nissim, Teilor, Casa de vinuri Cotnari, CSI, ECCO, Chio, MSG
Cafeaua oficială: NESPRESSO
Partener oficial în frumusețe: Armani Beauty
Asigurător oficial: Groupama
Transportator oficial: Animawings
Partener vestimentație: Tudor Tailor
Partener tehnologic: Reea
Partener de ospitalitate: Eximtur
Parteneri: Bolt, PMA, Promelek, Intend, Lecom, Luna Cleaning, Cărturești, Trend PR
Partener media principal: PRO TV
Recomandat de: Rock FM
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Parteneri media naționali: Radio România Cultural, Observator Cultural, Libertatea, Elle, Films in Frame, Revista FILM
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Radio Cluj, Kolozsvári Rádió Románia, afaceri.news, Maszol, Iulius Mall