Caravana culinară franco-română la TIFF 2019 | TIFF

Caravana culinară franco-română la TIFF 2019

17.04.2019 13:10
Gastronomia și artele vizuale franceze condimentează programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Între 31 mai și 9 iunie, Caravana Culinară franco-română poposește în România, la TIFF 2019, completând itinerariul care a inclus Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier și Marsilia. În turneul său de patru luni în Franța, Șareta culinară a găzduit chefi români care au propus publicului francez preparate reinterpretate ale bucătăriei tradiționale românești.

Proiectul de gastronomie și design este rezultatul colaborării de success între Marie-Josée Ordener, directoare artistică a proiectului, și designerii Maria Decu și Mihai Dumitrache (MD Studio), care au creat șareta special pentru acest proiect.

TIFF este unul dintre primele evenimente culturale de top din România care vor oferi publicului ocazia de a degusta deliciile bucătăriei franceze, pregătite de un Chef francez invitat și un partener local. Între 31 mai și 2 iunie, invitații Caravanei vor fi Georgiana Viou, renumitul bucătar Chef originar din Benin, fondatoarea restaurantului Chez Georgiana din Marsilia, alături de Cheful clujean Horia Simion. Împreună vor pregăti meniuri gourmet de inspirație franceză, spre deliciul cinefililor prezenți la cel mai important eveniment de film din România.

 

O seară în atelierul părinților mei: Expoziție

Expoziția „O seară în atelierul părinților mei” propune întâlnirea a două medii artistice, cel pictural și cel cinematografic, precum și dialogul dintre două generații de artiști: cuplul Maria Manolescu și Romelo Pervolovici (reuniți în 1998 sub numele Grupul 2META) și copiii lor (un arhitect și o regizoare). Proiectul curatoriat de Georgiana Buț pornește de la filmul Evei Pervolovici, care se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și ideea transmiterii imaginarului artistic. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile celor două medii, ca metaforă a legăturii artistice dintre generații. Narațiunea se desfășoară în două spații dedicate fiecăruia dintre părinți: “Tablourile tatălui meu” (Galeria La Cave, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Strada Ion I. C. Brătianu, nr. 22) și “Tablourile mamei mele” (Galeria 45, Str. Iuliu Maniu, nr. 45).

Proiectul este susținut de Fundația Culturală META, organizație nonguvernamentală din București, cu sprijinul AFCN. Filmul a fost realizat cu sprijinul AFCN în România și Primăria Parisului în Franța.

Focus Franța, Caravana culinară franco-română și expoziția ,,O seară în atelierul părinților mei’’ vor fi prezentate la TIFF în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français și Groupama Asigurări. www.sezonulromaniafranta.ro