Câștigătorii Ursului de Aur și al Globului de Cristal, în Ziua Maghiară | TIFF

Câștigătorii Ursului de Aur și al Globului de Cristal, în Ziua Maghiară

27.05.2017 15:09
Miercuri, pe 7 iunie, Ziua Maghiară va aduce la TIFF 8 noi producții de succes ale cinematografiei maghiare, prezentate pentru prima dată publicului din România.

Despre trup și suflet/ On Body and Soul/ A teströl és a lélekröl  (r. Ildikó Enyedi), câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, va fi proiectat în prezența actorilor Alexandra Borbély și Ervin Nagy și a producătorului Andras Muhi, la Cinema Florin Piersic. Filmul este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte.

Regizorul Szabolcs Hajdu (Mirage, Bibliotheque Pascal) și actrița  Orsolya Török-Illyés vor prezenta la Cluj drama de familie Nu vă dați jos pantofii/ It’s Not the Time of My Life/ Ernelláék Farkaséknál, câștigătorul Globului de Cristal pentru cel mai bun film, la Karlovy Vary. Producția a fost filmată chiar în apartamentul regizorului din Budapesta și include prieteni și membri ai familiei sale.

Toată lumea/ Sing/ Mindenki (r. Kristóf Deák) scurtmetrajul premiat cu Oscar anul acesta, spune povestea reală a tratamentelor dure la care sunt supuși copiii din corul unei școli. Dintr-un caz real s-a inspirat și Árpád Sopsits, regizorul și scenaristul filmului Strangulat/ Strangled,/ A Martfui Rem care prezintă efectele tragice ale nedreptăților comise de un judecător.

Cinci muzicieni din America de Nord fac înconjurul lumii încercând să-şi descopere rădăcinile în Exod de suflete/ Soul Exodus (r. Csaba Bereczki), documentarul câștigător la Hungary Film Awards 2017.

Tot despre origini vorbește și Rădăcini de fier/ Roots of Iron/ Vasgyökerek (r. Ágota Varga), un documentar despre viața doctorului József Sipos, sculptor de oameni, lemn și metal. Cetățeanul/Citizen/ Az Allampolgar, filmul regizorului multi-premiat Roland Vranik, spune povestea unui refugiat în stare să facă orice pentru a deveni un cetățean model al Ungariei, iar Puțul/ Well / Kut (r. Attila Gigor) aduce într-o benzinărie 6 personaje care ajung să-și schimbe viețile după cele 3 zile pe care le vor petrece împreună.

Ziua Maghiară se va încheia în curtea Muzeului de Artă, acolo unde pe seară, de la 21:30, va concerta trupa indie folk Moonfellas, din Târgu Mureș.

Programul este organizat cu sprijinul Hungarian Film Fund și al Institutului Balassi din București.