Câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, în avanpremieră la Cinemateca TIFF | TIFF

Câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, în avanpremieră la Cinemateca TIFF

12.12.2016 13:25
Joi, 15 decembrie, de la ora 20.00, Fuocoammare rulează în avanpremieră la Cinema Victoria.

Unul dintre cele mai premiate filme ale anului, Fuocommare/ Fire at Sea, în regia lui Gianfranco Rosi, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin și propus de Italia la Oscar, va rula în avanpremieră la Cinema Victoria joi, 15 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul Cinematecii TIFF.

Regizorul italian a petrecut câteva luni pe renumita insulă Lampedusa, încercând să capteze viața cotidiană pe această frontieră simbolică a Europei, traversată de milioane de emigranți din Africa și Orientul Mijlociu și aflată constant în atenția presei internaționale. Documentarul este un portret impresionant al vieții pe insulă, văzută prin ochii unui băiat de 12 ani care învață să descopere lumea din jurul său, dar și un semnal de alarmă despre criza umanitară ai cărei martori suntem cu toții. 

„Nu putem accepta ca oamenii să moară în timp ce trec marea fugind de tragedii”, spunea Gianfranco Rosi pe scena Festivalului de la Berlin, unde i-a fost înmânat trofeul Ursul de Aur. Primit cu entuziasm de presa străină, documentarul a fost a alegerea Italiei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. „Frumos, misterios, emoționant”, îl descrie The Guardian. „Fire at Sea nu e documentarul despre criza imigranților la care te-aștepți. E mai bun”, titrează The New York Times. Gianfranco Rosi a devenit cunoscut pe plan internațional cu un alt documentar, Sacro GRA (2013), distins cu Leul de Aur la Veneția. Fuocoammare este distribuit în România de Clorofilm.

În săptămâna dinaintea Crăciunului, pe 22 decembrie, spectatorii din Cluj se vor bucura de o seară specială la Cinemateca TIFF, o explozie de muzică, dans și culori. Programul Christmas Special include o avanpremieră mult-așteptată, musicalul La La Land (r. Damien Chazelle), de la 20.00, și un clasic al genului, premiat cu Palme d’Or în 1964 și cu tânăra Catherine Deneuve într-un rol memorabil - Umbrelele din Cherbourg/ Les Parapluies de Cherbourg (r. Jacques Demy), de la 18.00.

Considerat unul dintre favoriții Oscarurilor de anul acesta, La La Land îi are pe Ryan Gosling și Emma Stone în rolurile unor îndrăgostiți care vin să-și împlinească visurile în L.A. La Festivalul de la Veneția, unde a avut premiera oficială, La La Land a primit cronici extraordinare. The New York Times scrie că filmul reînvie genul și intră în topul celor mai bune musicaluri din istoria cinematografiei.

Prețul unui bilet este 10 lei. Biletele pot fi cumpărate în avans de la casieria Cinema Victoria.

***

Cinemateca TIFF este un proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.

Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF.