Cinemateca TIFF în noiembrie: povești cu și despre alt fel de iubiri | TIFF

Cinemateca TIFF în noiembrie: povești cu și despre alt fel de iubiri

13.11.2018 12:56
Cinemateca TIFF propune în noiembrie trei săptămâni pentru a contempla diferitele fațete ale iubirii: cea fizică, cea maternă, chiar și dragostea de-a dincolo de moarte.

Documentarul Rocco prezintă povestea lui Rocco Siffredi, unul dintre starurile porno cu cea mai mare longevitate, care își pregătește ieșirea din scenă după 30 de ani de carieră. Regizorii Thierry Demaizière și Alban Teurlai urmăresc cu inteligență și sensibilitate ultimul an de lucru al actorului, dar și relația lui cu cei din anturajul lui. Rezultatul este un portret surprinzător de nuanțat al lui Siffredi, al cărui principal păcat a fost „să facă exact ce iubește”, iar spectatorii îl pot urmări joi, 8 nov, de la ora 20:30, într-o proiecție realizată cu sprijinul fARAD. 

Festin Gaspar Noé înseamnă două proiecții dedicate unuia dintre cei mai speciali regizori francezi aui momentului. Enter the Void nu e un film făcut să placă tuturor, dar e imposibil să nu revii cu gândul la el odată ce l-ai văzut.  Ucis de poliție în Tokyo, spiritul unui traficant de droguri călătorește între lumea de-apoi și cea pe care tocmai o părăsise, în căutarea mântuirii. O „dramă psihedelică”, cum îl definea chiar regizorul, filmul n-a fost un succes de casă, dar rămâne unul dintre cele mai complexe și nebunești producții ale cinematografiei franceze recente și poate fi urmărit de la ora 19:30, joi, 15 noiembrie. Duminică, de la ora 17:30, este programat Love/Dragoste, filmul lansat la Cannes, în 2015, cu care Noé încearcă să acopere complexele fațete ale iubirii, în stilul său foarte șocant. Deși plin de sexualitate, motiv care îl face interzis spectatorilor sub 18 ani, Love nu este (doar) despre sex, ci mai degrabă o explorare a tot ce aduce doi oameni împreună, de la nevoi genetice, până la pasiuni greu de înțeles și controlat. 

Un film inspirat de opera scriitorului Romain Gary nu este o noutate, de-a lungul timpului regizori precum Mose Mizrahi sau John Huston au transformat romanele acestuia în opere cinematografice remarcabile. La promesse de l’aube / Promisiunea zorilor (titlul tradus în română, ca roman, Prima dragoste, ultima dragoste) este, însă, special, pentru că spune povestea vieții lui Romain Gary, trăită parcă pentru a deveni un scenariu de film. De la copilăria sa în Polonia, până la aventurile ca pilot în al Doilea Război Mondial, apoi cariera sa excentrică de scriitor ce reușește să păcălească elita pariziană și să obțină de două ori premiul Goncourt, totul se regăsește în acest film programat. Charlotte Gainsbourg o joacă minunat pe mama scriitorului, personaj principal a cărui dragoste excentrică și mult prea puternică îi marchează acestuia destinul. Filmul este prezentat în parteneriat cu Institutul Francez din București și poate fi văzut joi, 22 noiembrie, ora 20:00 sau duminică, 25 noiembrie, ora 17:30.

Toate proiecțiile Cinematecii TIFF sunt găzduite de Cinema Victoria iar biletele pot fi cumpărate în avans online pe www.cinemavictoria.ro sau de la casieria cinematografului.