Fragmente de viață cu maestrul Ion Besoiu, în „București non stop” | TIFF

Fragmente de viață cu maestrul Ion Besoiu, în „București non stop”

13.10.2015 18:00

După mai bine de 60 de ani dedicaţi teatrului și cinematografiei, maestrul Ion Besoiu a fost prezent în ultima zi a TIFF Mureș, alături de actorul Gifi Ifrim, la avanpremiera „București non-stop” în regia lui Dan Chișu. Pentru publicul larg, filmul va avea premiera oficială în luna noiembrie.

Producţia urmărește o noapte din viaţa unui magazin non-stop aflat într‑un cartier de blocuri din București, un butic unde patru poveşti diferite se întretaie printr-un personaj-cheie, Achim, „băiatul de la non-stop”, jucat de Gigi Ifrim. Intenţia este de a prezenta „o falie din societatea noastră”, după cum a remarcat maestrul Ion Besoiu.

Romȃnia este printre ultimele ţări din lume unde mai există magazine non-stop adevărate, observa Dan Chișu într-un reportaj Adevărul. Deși acesta nu a putut ajunge la premieră, a fost prezent în mărturiile celor doi actori prezenţi, Ion Besoiu și Gifi Ifrim, care l-au amintit des în discuţiile cu publicul.

Pentru maestrul Ion Besoiu, meritul lui Dan Chișu este acela de a reuși „întotdeauna să aducă în filmele lui un fragment din viaţa noastră, fără să credem că oamenii din contemporan, ai noștri, sunt niște oameni răi. Nu. Sufletește suntem buni și dacă suntem buni înseamnă că n-o să pierim niciodată”.

Un popor cu asemenea foclor, cu asemenea mitologie și cu asemenea cumsecădenie e greu să dispară”, a adăugat ulterior acesta.

Rȃsetele spectatorilor au însoţit filmul pe tot parcursul proiecţiei. Deși scenele comice alternează celor tragice, „concluzia este, în ultimă instanţă, una optimistă”, a afirmat Ion Besoiu.

Gigi Ifrim, aflat la prima vizionare a filmului, a așteptat acest moment cu mari emoţii. Privește întregul film drept o amintire foarte frumoasă, iar scena jucată alături de alături de maestrul Ion Besoiu, faţă de care a ţinut să-și manifeste recunoștinţa, drept un moment deosebit din cariera sa.

Orice actor își dorește să lase ceva frumos în urmă, și cu bune și cu rele […]. Important e să te lupţi!” a adăugat Gifi Ifrim.

Ion Besoiu, care a jucat în peste 100 de filme, consideră că sunt cȃteva roluri care vor rămȃne „încastrate” în memoria publicului cinefil. Deși momentan nu are nicio comandă pentru un alt film, maestrul rămȃne deschis în faţa viitorului.

Aș dori să mai joc. Pot, cred că mai pot, dar […] vremurile sunt peste noi. Să vedem ce se va întȃmpla.” a încheiat acesta, în aplauzele publicului.