Se relansează Cinemateca TIFF, un program anual pentru pasionații de film | TIFF

Se relansează Cinemateca TIFF, un program anual pentru pasionații de film

21.04.2016 00:27
TIFF relansează proiectul dedicat iubitorilor de cinema din Cluj-Napoca.

Pe tot parcursul anului, în zilele de luni și joi, publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.

Cinemateca debutează joi, 21 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Victoria, cu secțiunea TIFF Masters, dedicată unui regizor descoperit de public în cadrul festivalului - islandezul Dagur Kári. Dubla proiecție va începe la ora 20.00, cu filmul Nói albinói, urmat de Virgin Mountain / Un munte de virginitate, de la ora 22.00. Raluca Bugnar, jurnalist de film, va face o scurtă prezentare a programului.  

Regizor, scriitor și muzician în trupa Slowblow, Dagur Kári coordonează în prezent Departamentul de Regie al Şcolii Naţionale de Film din Copenhaga, pe care el însuşi a absolvit-o. A câștigat trofeul Transilvania în 2003, la a doua ediție a festivalului, cu debutul multi-premiat Nói albinói, primul film din portofoliul Transilvania Film și cea dintâi producție islandeză distribuită la noi în țară. Comedia Un munte de virginitate, despre un bărbat care la 43 ani descoperă cum e să te îndrăgostești și ce înseamnă să fii adult, i-a adus anul trecut numeroase premii în festivaluri.

Programul Cinematecii va continua luni, 25 aprilie, la Casa TIFF, începând cu ora 19.00, cu o proiecție In memoriam Mircea AlbulescuCursa, în regia lui Mircea Daneliuc. Pe 25 aprilie, la Cinema Victoria este programat un Focus Julio Medem, regizorul spaniol renumit pentru Lucía y el sexo. Ma-ma, cu Penelope Cruz în rolul unei mame care află că are cancer, va fi proiectat în avanpremieră în România, urmat de Caótica Ana, cu Charlotte Rampling în distribuție.

Cinemateca TIFF își propune să îi angreneze pe spectatorii clujeni în experiențe cinematografice de calitate, contribuind la dezvoltarea unui public dedicat şi a accesului la actul de cultură. Astfel, la proiecțiile de la Cinema Victoria, critici de film și personalități din lumea cinematografiei vor fi invitate să prezinte sau să discute subiectele tratate în filmele din program. De asemenea, regizorii sau echipele filmelor vor lua parte la proiecții, pentru a facilita o dezbatere, dând posibilitatea spectatorilor să pună întrebări și să interacționeze cu cei direct implicați în realizarea producțiilor.

La Casa TIFF, datorită parteneriatelor cu centrele culturale din Cluj și din București, vor fi proiectate filme din arhivele acestora, în cadrul unor evenimente speciale. Programul Cinematecii va include filme ale unor regizori precum Michelangelo Antonioni, Andrei Tarkovski, Nikita Mihalkov. De asemenea, datorită parteneriatului cu Kinedok, aici vor fi difuzate cele mai apreciate documentare ale momentului.

Desfășurat pe tot parcursul anului, Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF.

Biletele la proiecțiile de la Cinema Victoria se pot achiziționa de la casieria cinematografului, prețul unui bilet fiind de 10 lei. Intrarea la filmele de la Casa TIFF este gratuită.

 

Program Cinemateca TIFF – Cinema Victoria

Joi, 21 aprilie

TIFF Masters: Dagur Kári

20:00 NOI ALBINOI (2003)

22:00  UN MUNTE DE VIRGINITATE (2015)

 

Joi, 28 aprilie

Focus Julio Medem

20:00 MA MA (2015)

22:30 CAOTICA ANA (2007)

 

Joi, 5 mai

Focus: Thomas Vinterberg:

20:00 COMUNITATEA/ THE COMMUNE - AVANPREMIERĂ (2016)

22:30 VÂNĂTOAREA/ THE HUNT (2010)

 

Joi, 12 mai

TIFF Masters: Joachim Trier

20:00 OSLO, 31 AUGUST (2011)

22:30 ÎNAPOI ACASĂ / LOUDER THAN BOMBS (2015)

 

Joi, 19 mai

Austrian Shox

20:00 NOAPTE BUNĂ, MAMI! / GOODNIGHT, MOMMY (2014, r. Veronika Franz, Severin Fiala)

22:30 ÎN PIVNIȚĂ/ IM KELLER (2014, r. Ulrich Seidl)

 

Program Casa TIFF

Luni, 25 aprilie

In Memoriam Mircea Albulescu

19:00 CURSA (1975, r.Mircea Daneliuc)

 

Luni, 9 mai

Film Classics: Antonioni

19:00 BLOW UP (1966)

 

Luni, 16  mai

Film Classics: Mihalkov

19:00 PIESĂ NETERMINATĂ PENTRU PIANINĂ MECANICĂ (1978)