Tot ce poți face în week-end la TIFF Mureș 2015 | TIFF

Tot ce poți face în week-end la TIFF Mureș 2015

08.10.2015 16:50
A treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) Mureș începe vineri și propune trei zile cu filme de calitate, actori și regizori în dialog cu publicul, teatru, o lansare de carte, un recital de muzică de film, dar și concerte care promit să facă atmosferă în serile festivalului – toate cu intrare liberă.
 
TIFF Mureș propune o listă lungă de invitați speciali din lumea filmului: Mircea Daneliuc, omagiat prin proiecția a trei dintre lung-metrajele sale, Oana Pellea, Stere Gulea, Florin Mihăilescu, Ion Besoiu, Gigi Ifrim, Alexandru Bindea, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și regizoarea maghiară Sós Ágnes.
 
Pentru prima oară, TIFF Mureș propune publicului o piesă de teatru. Oana Pellea va urca pe scena Teatrului Ariel cu monologul dramatic „Vocea umană”, iar în aceeași seară o vom descoperi și pe marele ecran, prin proiecția filmului „Starea de fapt”, la care va fi prezentă pentru a răspunde întrebărilor publicului alături de regizorul Stere Gulea. O altă premieră la TIFF Mureș este prima lansare de carte propusă de festival: Iulian Tănase își va prezenta volumul „Teoria tăcerii”.
 
Cele mai de succes producții românești ale ultimilor ani vor fi în prim plan la TIFF Mureș 2015. Vineri, când în România se comemorează Holocaustul, TIFF Mureș propune o proiecție tematică: documentarul „Aliyah Dada”, în regia Oanei Giurgiu, urmărește drumul evreilor dintr-o comunitate românească spre Israel și explorează relația comunității evreiești cu istoria României moderne, o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând.
 
Sâmbătă, Cinema Arta găzduiește proiecția unui film care a câștigat „Ursului de Argint” pentru cea mai bună regie la Berlin 2015: „Aferim!”, în regia lui Radu Jude. Actorul Alexandru Bindea va fi prezent la Târgu Mureș pentru proiecția acestui film, care urmărește drumul zapciului Constantin și al fiului său prin sudul țării, în căutarea unui sclav țigan fugit de la curtea boierului său, în România secolului al IX lea.
 
„De ce eu?”, într-o proiecție în prezența regizorului Tudor Giurgiu, este bazat pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care a investigat un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic al anilor 2000.
 
Spectatorii din Mureș vor avea ocazia să fie primii care văd trei filme produse în România și proiectate în avanpremieră. Este vorba despre „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian, „București non-stop” în regia lui Dan Chișu, și „Lumea e a mea”, regizat de Nicolae Constantin Tănase.
 
FILME PREMIATE DIN UNGARIA
Din Ungaria este invitată specială regizoarea Sós Ágnes, care își va prezenta filmul „Valurile iubirii” („Szerelempatak”), un documentar despre viața dintr-o comunitate maghiară din Transilvania, câștigător al premiului Alpe Adria Cinema pentru cel mai bun documentar la Trieste 2014.
 
Tot din Ungaria vin filmele „Orașul câinilor” („Fehér isten”, regia Mundruczó Kornél, câștigător al Marelui Premiu Un Certain Regard la Cannes 2014) și „Dintr-un motiv inexplicabil” („Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan”, regia Gábor Reisz).
 
SPECIAL PENTRU COPII
Copiii au o secțiune specială pentru ei: EDUCATIFF prezintă filme potrivite vârstei și care sunt, în același timp, un prilej de a pune în discuție subiecte specifice copiilor și adolescenților. „Orășelul Alandala” (pentru copii peste 5 ani) și „Slăbănoaga de soră-mea” (+11 ani) pot fi vizionate sâmbătă, iar duminică sunt programate proiecțiile „Jeremias” (pentru copii peste 8 ani) și „O noapte în Oslo” (peste 15 ani). 
 
CONCERTE ȘI DOCUMENTARE MUZICALE
Muzica va fi prezentă și în acest an în festival, însă în mai multe ipostaze. Noua Orchestră Transilvană va susține un concert extraordinar cu muzică de film, în care vom regăsi teme clasice din filme celebre. Documentare muzicale despre artiști și trupe cunoscute în întreaga lume sunt programate în fiecare seară la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”: „Amy”, care urmărește soarta celebrei Amy Winehouse, „Festivalul punk al lui Zivan”, povestea unui festival organizat într-un sătuc din Serbia, și „Pulp: a film about life, death & supermarkets”, despre reunirea unei legendare trupe britanice.
 
J’ai Bistrot va găzdui seri de concerte și petreceri animate de DJ. Vineri urcă la pupitru Iulian Tănase, sâmbătă e timpul pentru concertul Koszika & The Hotshots Acoustic Live urmat de petrecerea „Digital Love” cu DJ Paul, iar duminică concertează Tibi Menyhart & Maria Alexievici (acustic), urmat de „That’s so 90’s” cu Le Minion.
 
Informații suplimentare despre evenimentele din program se pot găsi în broșura festivalului, distribuită gratuit în oraș și în cinematografele în care au loc proiecțiile, precum și pe site-ul tiff.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.