Caravana TIFF 2019: 6 seri cu filme în aer liber la Timișoara | TIFF

Caravana TIFF 2019: 6 seri cu filme în aer liber la Timișoara

17.07.2019 19:16

Caravana TIFF, ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediție, revine la Timișoara, între 23 – 28 iulie, cu 6 filme proiectate în festivaluri internaționale și apreciate în întreaga lume. Publicul cinefil le va putea urmări în aer liber, în Grădina de Vară Capitol, unde proiecțiile vor începe seară de seară de la ora 21:45. Iubitorii de film vor avea acces gratuit la toate evenimentele incluse în program.

Propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2019 deschide serile de cinema în aer liber la Timișoara. Distins la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună regie, Cold War spune, într-o manieră stilizată pe ritmuri de jazz și muzică populară poloneză, o poveste de dragoste care reușește să spulbere obstacole dintre cele mai imposibile pe parcursul unui interval de 15 ani. Filmul este semnat de Pawel Pawlikowski, regizorul peliculei Ida, câștigătoarea Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Miercuri seară, de la 21:45, aflăm care este Secretul fericirii.  Filmul este debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După un scenariu scris de Alexandru Popa, firul narativ urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Din distribuție fac parte Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu și Theo Marton.

Biografia legendarei trupe Kino, expusă cu forță și entuziasm în Leto / O vară rock’n’roll, va fi proiectată la Timișoara joi, 25 iulie. Filmul, care vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică, este un mix poetic de dragoste și tinerețe. Acesta evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky. Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat și trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „descoperirea anului“.

Vineri, pe 26 iulie, timișorenii o vor cunoaște pe Amanda. În cel de-al treilea film al lui Mikhaël Hers, ea este nepoata în vârstă de 7 ani a lui David, interpretat de Vincent Lacoste. Acesta duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, însă cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar el o ia în grijă pe Amanda. Cei doi construiesc o relaţie plină de tandreţe, în care fiecare învaţă să devină mai bun pe măsura trecerii timpului. Descris de cei de la Screendaily ca fiind un „film profund emoționant, o ecranizare tandră și grațioasă, cu o interpretare incredibilă”, Amanda promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți.

Parking, cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, considerat „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), îi invită pe cinefili să descopere traseul lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Producția, inspirată de bestseller-ul „Apropierea” a lui Marin Mălaicu-Hondrari, va fi proiectată sâmbătă seară, pe 28 iulie, iar sute de timișoreni sunt invitați să descopere povestea de iubire care a cucerit în această vară publicul din întreaga țară.

Ultima seară încheie grandios seria de proiecții în aer liber din Grădina de vară Capitol, cu comedia pariziană Doubles Vies, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.