Caravana TIFF aduce 8 filme de excepție la Arad în primul weekend de august | TIFF

Caravana TIFF aduce 8 filme de excepție la Arad în primul weekend de august

24.07.2019 11:50

Cea de-a 10-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF își continuă traseul prin țară și în luna august, primul weekend al ultimei luni de vară aducând nu mai puțin de 8 filme la Arad. Între 2 și 4 august 2019 cinefilii de toate vârstele sunt așteptați la Cinema Arta pentru proiecții de interior și în aer liber. Intrarea este liberă.

 

Vineri, 2 august, weekend-ul începe cu lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepție Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben, cu Tamás Keresztes și Tibor Pálffy (nominalizat în 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) în distribuție. Filmul pornește de la ideea cum că primul om care s-a întors în viață din spațiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot țigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece.

Seara se va încheia cu proiecția în aer liber a celui mai nou film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” (Marin Mălaicu-Hondrari). Parking spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă.

 

Ziua de sâmbătă, 3 august, începe de la ora 17:00 cu o proiecție dedicată inclusiv celor mai tineri dintre cinefili, prin intermediul programului EducaTIFF.  Rocca este o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă, care va aduce zâmbetul pe buze celor mici și mari deopotrivă. De la ora 19:30 arădenii o vor cunoaște pe cunoaște pe Amanda. În cel de-al treilea film al lui Mikhaël Hers, ea este nepoata în vârstă de 7 ani a lui David, interpretat de Vincent Lacoste. Acesta duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, însă cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar el o ia în grijă pe fetița acesteia. Descris de cei de la Screendaily ca fiind un „film profund emoționant, o ecranizare tandră și grațioasă, cu o interpretare incredibilă”, Amanda promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți. Ziua se încheie cu proiecția în aer liber a electrizantului film Jafuri, mașini și fidelitate fără limite / Le Fidèle (r. Michael Roskam). Lansat în cadrul Festivalului Internațional de la Veneția, cel de-al treilea lungmetraj din cariera regizorului belgian promite o poveste de iubire plină de obstacole și provocări, adusă la viață de Matthias Schoenaerts și Adèle Exarchopoulos, care îi va ține pe spectatori în suspans preț de mai bine de două ore.

 

Programul EducaTIFF deschide ziua de duminică prin proiecția Noi, coioții (r. Marco La Via, Hanna Ladoul, 28 iunie). Producția franceză îi are protagoniști pe Amanda şi Jake, doi îndrăgostiți care vor să o ia de la capăt în Los Angeles. Primele 24 de ore din noua lor viaţă îi va purta de-a lungul şi de-a latul oraşului, oferindu-le mai multe surprize şi probleme decât s-ar fi aşteptat. De la 19:30 arădenii vor putea vedea comedia pariziană Doubles Vies, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), proaspăt lansată în cinema. Un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

 

Ultima seară încheie în forță seria de proiecții în aer liber din curtea Cinema Arta, cu avanpremiera Jocuri de putere / El reino, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul Trofeului Transilvania în 2014 pentru Stockholm. Filmul spune o poveste ce pare inspirată de actualitatea românească, un thriller politic trepidant în care corupția domnește la toate nivelurile puterii.

 

***

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Susținut de: Banca Transilvania, Kronenbourg, Romgaz.

Cu sprijinul: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Observator Cultural, Agerpres

Partener de monitorizare: mediaTRUST