Caravana TIFF - partener al Festivalului de Film în aer liber „LA PERNE” din Mediaș | TIFF

Caravana TIFF - partener al Festivalului de Film în aer liber „LA PERNE” din Mediaș

12.08.2019 14:58

Caravana TIFF ajunge,  între 16 – 20 iulie, la Mediaș, în calitate de partener la prima ediție a Festivalului de Film în aer liber „LA PERNE”. Evenimentul le propune cinefililor 5 seri de film în Piața Regele Ferdinand I unde vor putea vedea 10 producții de scurt și lungmetraj, apreciate de publicul de pretutindeni. Proiecțiile vor începe la ora 21:00, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.  

Prima seară de cinema în aer liber la Mediaș va fi deschisă vineri, 16 august, de scurtmetrajul Opinci (r. Anton Groves), premiat anul acesta la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc.  Imediat după proiecția acestuia, medieșenii vor putea vedea comedia ardeleanască Pup-o, mă! (r. Camelia Popa), care a cucerit publicul autohton prin ingrediente precum tradiţiile, peisajele pitoreşti, personajele spumoase şi umorul autentic românesc.

Sâmbătă, 17 august, cinefilii află care este Secretul fericirii.  Filmul este debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După un scenariu scris de Alexandru Popa, firul narativ urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Din distribuție fac parte Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu și Theo Marton. Filmul va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Celed (r. Anghel Damian).

Serile de film în aer liber continuă la Mediaș duminică, 18 august, când va fi proiectat scurtmetrajul Învierea domnului Constantin, în regia lui Cornel Brad, care prezintă secvențe din viaţa unui emigrant întors acasă unde află că a fost declarat decedat. Cei prezenți în Piața Regele Ferdinand I se vor putea delecta apoi cu documentarul Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu). Acesta spune într-un mod plin de naturalețe și simplitate povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

Luni, 19 august, are în program scurtmetrajul Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureșanu, premiat în cadrul Festivalului Internațional de Surtmetraje de la Clermont-Ferrand precum și la ediția precedentă a Premiilor Gopo. Seara continuă cu  cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, Parking, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari. Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă.

Ultima seară de proiecții în aer liber la Mediaș se încheie cu Arctic, debutul remarcabil în lungmetraj al regizorului brazilian Joe Penna, o lecție autentică de supraviețuire în confruntarea om-natură. Înainte de thriller-ul descris de Mondociné ca fiind un „labirint glacial cu un personaj principal prizonier al luptei cu el însuși și cu instinctul său de supraviețuire”, cinefilii vor urmări scurtmetrajul Havana, CUBA, în regia lui Andrei Huţuleac și prezentat la TIFF 2019, o poveste despre singurătate şi modul subtil în care aceasta îi afectează pe oameni.

***

Festivalul de Film în aer liber „LA PERNE” este organizat de Contrast Publicitate în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș, Caravana TIFF, Paralela 45 și ADD Transilvania Mea