Cine-concert A Page of Madness

Bilete aici
Data:
Locatie:
Cinema Dacia

A Page of Madness / O filă de nebunie, r. Teinosuke Kinugasa, Japonia, 1926

Muzică originală & interpretare live: Irina-Margareta Nistor & CelloFun

A Page of Madness este un thriller experimental mut. Considerat ca fiind pierdut timp de 45 de ani, filmul este produsul unui grup avangardist de artiști din Japonia, cunoscut sub numele de Shinkankakuha (Școala Noilor Percepții), care a încercat să depășească reprezentarea naturalistă în film, fiind influențat de cinematografia expresionismului german.

Acțiunea filmului este plasată într-o instituție psihiatrică din Japonia rurală. În mijlocul unei ploi torenţiale, un îngrijitor se plimbă pe holurile unui azil populat de pacienți cu boli mintale… Folosind supraimpresiuni extravagante, secvențe halucinante și structuri vizuale rapide și insistente, filmul construiește o atmosferă intensă și claustrofobică. Nici pro, nici anti-nebunie, deloc tradițional, dar nici pur modern, A Page of Madness este luxuriant și ambiguu, meritându-și pe deplin statutul de film cult.

Acompaniamentul muzical live al formației CelloFun este realizat în manieră electro-acustică, în care se combină teme originale cu foley și improvizație, și dispune de o reconstituire a dialogurilor filmului (în limba engleză, pe baza scenariului original, publicat în 1976), în lectura inconfundabilă a Vocii Filmelor, Irina-Margareta Nistor.

FacebookFacebook