Cine-concert: România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu. Cu Irina Margareta Nistor & Foley'Ala | TIFF

Cine-concert: România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu. Cu Irina Margareta Nistor & Foley'Ala

24.07.2020 11:46

Miercuri, 5 august, 19:00, Muzeul de Artă

Material inedit, filmat între 1936-1939 de Dem Demetrescu și acompaniat live | 52’

Dem Demetrescu (1903-1977) sau, mai simplu, DEM., cum şi-a semnat întreaga operă din perioada interbelică, a fost un pictor, grafician și fotograf cunoscut azi în special ca ilustrator de reviste și cărți pentru copii. Puțini știu însă că Dem a fost, în egală măsură, creator de desen animat și realizator de film.

Documentarul „România etnografică”, început ca un proiect cinematografic care urma să ilustreze atlasul cu același nume din 1938, nu a fost niciodată finalizat. S-au păstrat fragmente de pelicule cu animații și documentare realizate în perioada 1936-1939, dar care nu au fost montate și pentru care nu există un scenariu.

Mulțumită eforturilor de recuperare a operei lui Dem, întreprinse de platforma DEM Creativ, cine-concertul adună, cu ilustrație muzicală originală și comentariu live, tot ceea ce s-a conservat din rolele de film ale lui Dem: animația după planșele din atlasul „România etnografică”, o versiune nefinalizată a desenului animat „Capra cu trei iezi” și o serie de filmări documentare cu caracter de studiu socio-economic-cultural și de promovare turistică a României.

Muzica originală – Foley'Ala
Alin Zăbrăuțeanu – foley, electronics, live processing
Maria Petrescu – oboi
Radu Rădescu – percuţie, concept, montaj
Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor

Cu sprijinul platformei DEM Creativ.

Bilete pe eventbook.tiff.ro