12 filme de excepţie în Competiția TIFF 2012 | TIFF

12 filme de excepţie în Competiția TIFF 2012

29.04.2012 03:00
Filme suprarealiste, tragice, emoționante sau amuzante vor concura anul acesta pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), într-o competiție care se anunță mai strânsă ca niciodată

„Pentru prima oară în istoria competițiilor de la TIFF, mi-e greu să-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate și pentru că toate personajele din filme sunt extrem de atașante, chiar și atunci când unele dintre ele comit fapte reprobabile”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. 

Competiția este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 filme vin din ţări precum Islanda, Norvegia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, Israel, Austria, Canada, Rusia sau Chile. Mai toate vorbesc, într-un fel sau altul, despre personaje aflate în situații de criză. „Criză existențială sau criză sentimentală. Criză individuală, criză de cuplu sau criză-n familie. Unele personaje trebuie să se obișnuiască cu ea și să meargă mai departe pe același drum, altele știu că totul s-a terminat și că trebuie s-o ia pe cărări diferite. Unele își caută fericirea și se aruncă orbește înainte, altele au găsit-o, dar nu și-o pot permite. Unele se deșiră în toate direcțiile, altele se închid în sine”, adaugă selecționerul competiției. 

Spectatorii din Cluj n-ar trebui să rateze filme ca Sfârșitul nopții (r. Daisuke Miyazaki), „o combinație zănatecă de Ozu, Takeshi Kitano și Tarantino” despre un asasin plătit a cărui viață se schimbă atunci când întâlnește o fostă victimă care i-a scăpat, Chapiteau Show (r. Serghei Loban), probabil cel mai ambițios, sofisticat și absurd-suprarealist film din selecție, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în 2011, sau Planeta însingurată (r. Julia Loktev), o dramă psihologică în peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, selecționată la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, unde a obținut recent Marele Premiu.

Cu un trofeu pentru regie de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite, vine și Mads Matthiesen cu al său Teddy Bear, povestea emoționantă a unui culturist de 38 de ani, timid și singur, care încă locuiește cu mama sa. Un alt film așteptat de critică și public deopotrivă este Oslo, 31 August, de Joachim Trier, proiectat anul trecut la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. Trier a fost prezent în competiția TIFF 2007, cu debutul său, Repriza.

„Există, în filmele din competiție, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) și Clip (r. Maja Milos) și eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) și Schimbul (r. Eran Kolirin). Există umor (La răscruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emoție (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua soție, r. Umut Dag) și un aproape insurmontabil sentiment de vinovăție (Mlaștina și Planeta însingurată). Ce nu există însă e un film românesc, dar De joi pînă duminică (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol”, explică Mihai Chirilov.

Cele 4 nume confirmate din juriul de cinci membri care va decide anul acesta cine primește trofeele TIFF sunt: regizorul Samuel Maoz, premiat cu Leul de Aur la Veneția pentru Lebanon (2009), Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós și autorul coloanei sonore a filmului Vulcanul, premiat pentru regie la TIFF 2011, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicație „Screen International”, și actrița Ana Ularu, distinsă cu Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai bună actriţă, la Locarno, Premiul pentru Cea mai bună actriță la Salonic și Premiul Gopo pentru interpretare feminină cu rolul din Periferic (r. Bogdan George Apetri). La începutul acestui an, Ana Ularu a fost selectată în programul Shooting Stars 2012.

 

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 și 10 iunie, la Cluj Napoca. O a șasea ediție va avea loc și la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român din New York

Co-producător: TVR 1

Sponsor Oficial: Ursus

Partener Festival: Vodafone

Sponsor Principal: Terapia Ranbaxy

Maşina oficială: Mercedes Benz

Sponsori: HBO, Volksbank, TNT, JTI, Tenaris Silcotub, Mastercard, Odeon Cineplex

Partener Tehnic: Benq

Partener de promovare: Vitrina Advertising

Partener de monitorizare: Media Image

 

Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Digi 24, Evenimentul Zilei, Zile și nopți, Cinematique, Capital, Story, Marie Claire, Beau Monde, Esquire, Harper’s Bazaar, BeWhere!, TATAIA

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro.

Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Făclia de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Radio Cluj, Radio Paprika, Transilvania Tube