6 expoziții de vizitat la #TIFF2022 în pauza dintre filme | TIFF

6 expoziții de vizitat la #TIFF2022 în pauza dintre filme

19.06.2022 20:45

Imagini din locuri inaccesibile, fotografii realizate de însuși Krzysztof Kieślowski, experiențe imersive, dar și emoții capturate de obiectivul camerei foto de-a lungul primilor 20 de ani de TIFF vor putea fi admirate în cele 6 expoziții deschise publicului între 17 și 26 iunie. Cinefilii și iubitorii de fotografie le vor putea vizita, cu acces gratuit, în fiecare zi de festival, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

People, places by Krzysztof Kieślowski | MUZEUL DE ARTĂ

Eveniment lansare: 18 iunie, ora 15:30, în prezența regizorului Jan P. Matuszyński

O selecție de 40 de fotografii alb-negru realizate de însuși Kieślowski în anii lui de studenție în orașul polonez Łódź, completate de proiecția scurt-metrajului Talking Heads (1980) în care regizorul (ne) pune două întrebări simple dar atât de profunde: „Cine ești?” și „Ce îți dorești?”. Patruzeci de ani mai târziu, tânărul regizor Jan P. Matuszyński îi aduce un omagiu, realizând scurt-metrajul Talking Heads 2021 și punând aceleași întrebări actorilor și regizorilor pentru care Kieślowski a fost un adevărat reper. Ambele scurt-metraje vor rula în cadrul expoziției. Expoziția deschisă zilnic, între 17 și 26 iunie, face parte din retrospectiva Krzysztof Kieślowski organizată în cadrul Focus Polonia la TIFF 2022.

Cu sprijinul: Institutul Polonez București, Polish Film Institute

Banii vorbesc - Remus Țiplea

Eveniment de lansare: 19 iunie, ora 18:00 - Meet the photographer  - Remus Țiplea

Pentru unii dintre noi, banii sunt doar un instrument prin care ne asigurăm existența, pentru alții, în schimb, ei sunt însăși existența. Fotograful Remus Țiplea documentează felul în care banii au pătruns în tradiții, în viața religioasă, în vicii și jocurile de noroc, în divertisment și în schimbul valutar, toate acele locuri în care banii chiar vorbesc.

The Sleeping Beauties - Cristian Lipovan

Eveniment de lansare: 19 iunie, ora 18:00 - Meet the photographer  - Cristian Lipovan

Parte dintr-un proiect mai amplu, colecția de fotografii “The Sleeping Beauties” este despre arta degradării, despre povestea unor locuri pustii, abandonate, care cândva erau pline de viață, despre poveștile triste sau fericite ale unor oameni care cândva au conviețuit acolo. Fotografiile sunt făcute în diferite locuri din România, Cehia, Franța dar cele mai multe sunt din Cernobîl. Albumul de fotografii intitulat “Walk with me in Chernobyl” va fi prezentat, în exclusivitate, în cadrul acestui eveniment, împreună cu prima revistă din România ce abordează exclusiv fotografi și fotografii din locuri abandonate.

În căutarea Paradisului - expoziție de realitate augmentată

Eveniment lansare: joi, 23 iunie, ora: 18:00 - Meet the artist - Anca Damian

”În căutarea paradisului A.R.” marchează primul proiect new media al regizoarei Anca Damian, o intervenție imersivă în universul filmului Insula. Pornind de la versiunea demitizată a romanului ”Robinson Crusoe” pe care Gellu Naum o prezintă în “Insula”, expoziția propune o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia. Aducând în prim plan probleme presante ale contemporaneității, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea oamenilor și tehnologia, “Insula” Ancăi Damian readuce la viață o lucrare clasică printr-o nouă abordare. Avansul tehnologiei de-a lungul ultimelor secole este încorporat astfel în narațiune prin felul în care este prezentată povestea, scoțând acțiunea din carte, în teatru, film, și ulterior în realitate augmentată, transformând cititorul în participant activ la universul poveștii. Expoziția este deschisă vizitatorilor în fiecare zi de festival.

În căutarea vechilor maeștri | Claudiu Guraliuc

Eveniment de lansare: 24 iunie, ora 18:00 - Meet the photographer - Claudiu Guraliuc

Îndrăgostit de drama clarobscurului, de atmosfera și compoziția picturilor baroce semnate de Rembrandt, Rubens sau Caravaggio, fotograful Claudiu Guraliuc abordează imagini, de obicei de inspirație mitologică sau biblică, incluzând uneori o ușoară tentă erotică, lucrând adesea cu actori profesioniști pentru a-și aduce viziunea la viață. Imaginile reflectă, în aceeași măsură, personalitatea și viața fotografului, povești văzute cu ochii larg închiși de care a rămas atașat. Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă între 20 și 26 iunie.

TIFF Moments | ZONA PIETONALĂ BD. EROILOR

Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca se transformă, în zilele de festival, într-un imens spațiu expozițional în aer liber. Surprinse de-a lungul primelor 20 de ediții TIFF, imaginile pe care le veți descoperi aici reușesc să imortalizeze momente unice din istoria festivalului și toată emoția din jurul lor. Fotografiile selectate pentru expoziție din cele câteva milioane de realizate de-a lungul vremii pot fi admirate zi de zi, din 17 iunie și până în ultima zi de festival.