Ana Ularu- selecționată în programul Shooting Stars | TIFF

Ana Ularu- selecționată în programul Shooting Stars

08.12.2011 02:00
Ana Ularu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 11 - 13 februarie 2012, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin

Ajuns la a 15-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cei 10 actori au fost selecțati dintr-un număr de 23 de nominalizati, propusi de organizațiile membre ale EFP. Juriul, alcătuit din Marleen Gorris (regizor), Thure Lindhardt (actor, fost participant în programul Shooting Stars), Ada Solomon (producător), Simone Bär (director de casting) și Matt Mueller (critic de film) s-a declarat impresionat de intensitatea cu care Ularu își interpretează rolurile, declarând: În Periferic, Ularu poartă pe umeri întreaga poveste și reușește să creeze un personaj extrem de complex și convingător. Dură și în același timp vulnerabilă, impresionează prin forța cu care reușeste să se impună, iar ochii ei chiar devin oglinda sufletului.

Născută pe 26 iunie 1985 la Bucureşti, Ana Ularu este absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică. Cariera ei include până în prezent numeroase roluri în filme de lung și scurtmetraj, seriale TV, dar și piese de teatru.

S-a făcut remarcată în producții precum Turkey girl, un scurtmetraj realizat de Cristian Mungiu și inclus în proiectul internaţional Lost and Found, Italiencele (r. Napoleon Helmis), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean) sau Youth without youth (r. Francis Ford Coppola).

Recent, Ana Ularu a jucat în producția Periferic (r. Bogdan Apetri), în rolul unei tinere eliberată din închisoare pentru o zi care încearcă să-și pună viața în ordine, Rolul i-a adus Anei trofeul Boccalino - Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai Bună actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno precum și Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Salonic.

Selecționarea în Shooting Stars reprezintă pentru Ana Ularu o dublă performanță. Pe de o parte semnifică recunoașterea talentului și a muncii sale de până în prezent, iar pe de altă parte o poziționează în reţeaua culturală şi economică a cinematografiei internaţionale. Pe tot parcursul anului 2012, Ana Ularu va avea șansa de a participa, alături de ceilalți 9 actori, la o serie de evenimente, ateliere de film și întâlniri cu profesioniști din industria cinematografică internatională. De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier şi Jasmine Trinca.

Alături de Ana Ularu, din programul Shooting Stars 2012 mai fac parte: Adèle Haenel (Franța), Anna Maria Mühe (Germania), Antonia Campbell-Hughes (Irlanda), Hilmar Guðjónsson (Islanda), Isabella Ragonese (Italia), Jakub Gierszał (Polonia), Bill Skarsgård (Suedia), Max Hubacher (Elveția) și Riz Ahmed (Marea Britanie).

 

România este astfel pentru a patra oară calificată în programul organizat de EFP. În edițiile precedente au mai participat Dragoș Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) și Maria Popistaşu (2007).