Ansamblul Einuiea la TIFF Art | TIFF

Ansamblul Einuiea la TIFF Art

26.05.2012 17:10
Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul "Cabinetul doctorului Caligari" vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.

Luni, 4 iunie, de la 21.30, curtea muzeului va fi gazda unui alt performance inedit, Umbra lui Caligari. Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul Cabinetul doctorului Caligari (Germania, 1920, r. Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.
The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra (1927), de Robert Florey și Slavko Vorkapich, are un design expresionist, realizat aproape exclusiv în decoruri miniaturale, imaginile actorilor fiind captate printr-un sistem de oglinzi. Cu un buget de doar 97 dolari, filmul a rulat în epocă în cinematografe de artă, la recomandarea lui Charlie Chaplin, prieten al lui Florey, care a fost impresionat de tehnica inovatoare a filmului şi de unghiurile de filmare neaşteptate.

Acelaşi cineast francez, Robert Florey, şi William Menzies, un scenograf de elită, şi-au combinat talentul în The Love of Zero, pentru a demonstra influenţa experimentelor din filmele europene de la începutul anilor '20 (în principal, Cabinetul doctorului Caligari), pe care producţiile hollywoodiene ale epocii tindeau să le ignore. În The Telltale Heart, ecranizarea povestirii lui Edgar Allan Poe, Leon Chamroy și Charles Klein adaptează mizanscena expresionistă a lui Caligari pentru a exprima subiectivitatea distorsionată a protagonistului tulburat psihic.