Au început înscrierile la cea de-a 12-a ediție a Concursului Național de Scenarii | TIFF

Au început înscrierile la cea de-a 12-a ediție a Concursului Național de Scenarii

10.02.2012 02:00
Bucureşti, 10 februarie 2012 - HBO România, în parteneriat cu Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), anunţă cea de-a 12-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii.

Concursul Naţional de Scenarii, unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, cuprinde trei categorii: lung metraj, scurt metraj – secţiuni dedicate tuturor cineaştilor români aflaţi la debut, şi documentar – secţiune la care se pot înscrie deopotrivă profesioniştii şi amatorii.

Pentru înscrierea scenariilor este pus la dispoziţia participanţilor un site dedicat: www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2012 se pot face numai prin intermediul acestui site.

Printre finaliştii ediţiilor anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO şi derulat în parteneriat cu Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc se numără: Cristian Mungiu, caştigătorul primei ediţii pentru scenariul de lung metraj Cartier; Cătălin Mitulescu care în 2004 câştigă premiul pentru scurt metraj pentru O zi bună de plajă sau Tudor Voican, câştigătorul premiului pentru lung metraj în 2004, cu scenariul Schimb valutar.

„HBO România organizează Concursul Naţional de Scenarii de mai bine de 10 ani, din dorinţa de a oferi o şansă tinerilor scenarişti talentaţi să fie recunoscuţi în piaţa de film şi, de ce nu, să îşi transforme scenariile în filme. În ceea ce priveşte continuarea seriei de documentare originale HBO, vom avea în vedere, în primul rând, scenariile finaliste ale Concursului Naţional de Scenarii”, declară Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.

 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se bucură de o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivul asocierii dintre TIFF şi HBO România în Concursul Naţional de Scenarii este evident: organizatorii îşi propun să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin, filmul românesc. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

-       Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj este în valoare de 3000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

-       Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj este în valoare de 1500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

-       Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar este în valoare de 2000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

-       Premiul HBO  - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 9 (nouă) finalişti ai celor trei  categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi gasi pe site-ul  www.tiff.ro).

 

Componenţa juriului celor trei categorii ale Concursului Naţional de Scenarii va fi anunţată până la  data de 2 martie 2012.

Perioada de desfăşurare a concursului este 10 februarie 2012 – 26 martie 2012. Ora 13:00 a zilei de 26 martie 2012 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii ediţia 2012.

Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania care urmează să se desfăşoare la Cluj în perioada 1 - 10 iunie 2012.

Pentru a vizualiza regulamentul concursului, accesați pagina de mai jos:

REGULAMENTUL CONCURSULUI

 

CONDIȚII DE PARTICIPARE

 

A. Condiţii generale de participare la Concurs privitoare la scenariile înscrise la categoriile lung metraj/scurt metraj:
Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - Ediţia 2012, scenariile înscrise trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
• să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare, aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive a acţiunii respective, scrisori etc.
• să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii. 
• să fie complete.
• să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
• să aibă lungimea maximă de 125 (o sută douăzeci şi cinci) pagini în cazul scenariilor de lung metraj şi maxim de 40 (patruzeci) de pagini în cazul scenariilor de scurt metraj.
• să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 (una) pagină.
• să NU conţină niciun indiciu/referire cu privire la autorul scenariului. 
• să fie scrise în limba română
Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii.
Parola este esenţială.
Depunerea scenariilor pentru ambele secţiuni (scurt şi lung metraj) se va putea realiza în perioada 10 februarie - 26 martie 2012. Ora 13:00 a zilei de 26 martie este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii – Ediţia 2012.
B. Condiţii de participare la Concurs privitoare la scenariile înscrise la categoria documentar:
Pentru a putea participa la Concursul National de Scenarii - Ediţia 2012, secţiunea documentar, scenariile înscrise trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
• să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare, aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog, fără a avea elemente descriptive a acţiunii respective, scrisori etc.
• să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
• să fie complete.
• să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii - Secţiunea “DOCUMENTAR” iniţiat de către HBO România.
• să fie scrise în limba română.
Materiale obligatorii pentru înscrierea în Secţiunea “DOCUMENTAR”:
1. sinopsis de 1 (una) pagină în format document - document word (extensie ”doc” , “docx”) sau document rich text format (extensie ”rtf”), sau document final draft, redactat cu caractere (fonts) times new roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 ½, sau similar.
2. treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală;
3. status-ul proiectului (pe ½ pagină), adică dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc.;
Punctele 1, 2 si 3 vor fi înregistrate pe site într-un singur document.
4. curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor care va avea maximum 2 pagini şi va îndeplini condiţiile tehnice menţionate la pct. 1, alături de filmografie pe maxim 1 (una) pagină, dacă aceasta există.
Organizatorii urmăresc în special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originală, capabilă să stârnească controverse şi dezbateri.
Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii
Materialele obligatorii trebuie sa conţină detalii despre:
- durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute
- genul documentarului (social, istoric, etc.)
- buget, plan financiar – dacă există
Anunţarea tuturor câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania care urmează să se desfăşoare la Cluj în perioada 1 - 10 iunie 2012.
Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile:
NOTĂ FINALĂ:
Protecţia datelor personale : În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, Organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în niciun fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii. 
 
Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 9 (nouă) finalişti.
 
Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu buna credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat.
 
Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.