Claude Lelouch - Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012 | TIFF

Claude Lelouch - Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012

17.05.2012 18:58
Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani) va fi celebrată la TIFF 2012.

Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award în cadrul proiecției speciale a filmului său, Un bărbat și o femeie, organizată în onoarea sa, pe 6 iunie. 

Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate, cu această ocazie, în secțiunea 3X3, spectatorii fiind invitați să-i (re)vadă, în cadrul unei proiecții speciale, pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant în celebrul Un bărbat și o femeie/ Un homme et un femme, premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966. Hitul său internațional l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor, Un bărbat și o femeie aducând în săli, la vremea sa, nu mai puțin de 4 milioane de spectatori.

Un succes imens de casă și de critică a fost și musicalul epic Unii și alții/ Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981. În film joacă și Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat la ediției din acest an a TIFF. Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul De la un film la altul/ D'un film a l'autre, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când a înființat casa de producție Les Films 13.

Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu nume ca Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud. A mai regizat, printre altele, Mizerabilii/ Les miserables, Bărbaţi, femei, mod de folosire/ Hommes, femmes, mode d’emploi sau Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d'un enfant gâté. În 2009, a filmat la București Iubiri din trecut/ Ces amours-là, o comedie muzicală cu Audrey Dana și Anouk Aimée în distribuție, un proiect amplu și un demers nostalgic care a parcurs cei peste 40 de ani de cinema ai lui Claude Lelouch.

Secțiunea 3X3 va trece din Franța în Danemarca, apoi în Japonia – alături de  Lelouch, vor fi celebrați regizorii Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto. Cineastul danez va fi reprezentat în selecție de Rațiunea Kirei: O poveste de dragoste/ Kira's Reason, mult-apreciata dramă în stil Dogma, Praga, o istorie de dragoste veche, cu Mads Mikkelsen pe afiș, și recentul Superclasico, ales pe lista scurtă a nominalizaţilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2012.

Din opera îndrăgitului actor și regizor japonez Hitoshi Matsumoto vor rula la TIFF Marele japonez Big Man Japan/ Dai-Nihonjin, selecționat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2007,

Samurai fără sabie/ Scabbard Samurai/ Saya-Zamurai, povestea unui bătrân samurai care a refuzat la un moment dat să mai lupte, proiectată la Locarno anul trecut, și Simbolul/ Shinboru, o comedie absurdă despre un bărbat care se trezeşte într-o cameră albă, fără uşi şi ferestre, și se chinuie din răsputeri să evadeze din ea.